Acneea este cea mai frecventa problema a tenului care afecteaza inevitabil viata fiecaruia la un anumit moment. Poate aparea la orice varsta, insa adolescentii sunt cei mai afectati de aceasta problema, deoarece le poate cauza o stare de stanjeneala si anxietate. Daca problemele sunt grave se poate ajunge pana la stari depresive si, implicit, izolarea persoanei respective.
Acneea este o afectiune a epidermei aparuta ca urmare a unei hipersecretii a glandelor sebacee si caracterizata prin puncte negre, puncte albe sau cosuri cara apar la suprafata pielii. In unele cazuri apar si leziuni mai profunde, denumite chisturi.
Ea se poate manifesta in diferite moduri:
Cosurile sunt mici protuberante aparute la nivelul pielii, care uneori contin puroi;
Punctele negre sunt formatiuni mici, de culoare neagra, care apar ca urmare a acumularii unui amestec de seboree si celule moarte, care blocheaza porii;
Punctele albe sunt mici formatiuni fie de culoarea pielii, fie albe, care apar ca urmare a blocarii unor pori;
Chisturile se formeaza fie imediat sub piele, fie mai in profunzime si contin substante a caror consistenta este fie lichida, fie semi-solida.
Care sunt persoanele afectate de acnee?
Acneea afecteaza, preponderent, adolescentii, ca urmare a intensei activitati hormonale specifice pubertatii. De asemenea, cazurile de acnee sunt foarte raspandite in cazul indivizilor care prezinta hipersecretie a glandelor sebacee. Asadar nu numai adolescentii se confrunta cu aceasta problema, ci poate afecta si copiii si batranii in egala masura.
O problema interesanta este aceea ca acneea se pare ca ar afecta in mod diferit persoanele de sex opus. Inainte de pubertate este mai raspandita in randul fetelor; pe perioada pubertatii, fetele si baietii sunt afectati in mod egal de acnee, insa cazurile mai complicate sunt intalnite la persoanele de sex masculin; iar in adolescenta apare mai mult la persoanele de sex feminin.
Care sunt zonele predispuse la acnee?
Cele mai expuse suprafete ale pielii sunt acele zone in care se gasesc cele mai multe glande sebacee: fata, pieptul, umerii si spatele. Acneea poate fi intalnita si pe brate sau chiar coapse, insa cazurile sunt extrem de rare.
Cand apare acneea?
De obicei, acneea incepe sa isi faca aparitia la pubertate. De cele mai dese ori persista 5 ani de zile, dar nu este exclus ca unele persoane sa se confrunte cu aceasta problema timp de 10-20 de ani. Aproximativ 25% dintre adolescentii care sufera de acnee in adolescenta, nu vor scapa de ea nici dupa ce vor implini 25 de ani. Cauzele sunt greu de deslusit, dar sunt din ce in ce mai frecvente situatiile in care femeile la 20, 30 sau chiar 40 de ani se confrunta cu acneea pentru prima data. Uneori se poate intalni chiar si la noii nascuti.
Cum te afecteaza acneea?
Acneea nu cauzeaza numai disconfort fizic, ci poate avea un impact emotional si social major asupra vietii tale. Cosurile pot fi inofensive sau dureroase, iar in cazuri extreme sunt umplute cu puroi si sange care pot pata cearsafurile si hainele.
Daca te simti stanjenita de infatisarea pe care o are tenul tau, situatia este grava. Efectele emotionale pot conduce la schimbari de stare, depresii, auto-izolare sau scaderea popularitatii in scoala sau la serviciu. Daca starea acneei se inrautateste, ea poate lasa cicatrici pe care vei fi nevoita sa le suporti cativa ani de zile, prin urmare este indicat pe cat posibil sa previi aparitia acestora.
Care sunt factorii care cauzeaza aparitia acneei?
Hipersecretia glandelor sebacee - glandele sebacee sunt localizate in profunzimea epidermei. Fiecare dintre ele este "conectata" cu un canal stramt, numit folicul, unde se afla un fir de par. Glandele acestea produc o secretie uleioasa, cunoscuta sub denumirea de sebum, care se raspandeste spre suprafata pielii prin intermediul foliculilor, pe care ii lubrifiaza - actiune exercitata si asupra portiunii de epiderma ce inconjoara fiecare folicul in parte. Fiecare folicul are o deschidere externa (la suprafata epidermei), care se numeste por. Dimensiunea glandelor sebacee este variabila, cele mai mari fiind asociate cu porii vizibili ai pielii. Glandele sebacee sunt stimulate de hormoni pentru a secreta sebum - in special de catre hormonii masculini care se numesc hormoni androgeni (care se gasesc si in organismul femeii, dar, firesc, in proportie mult mai mica decat in cazul barbatilor). Acesti hormoni sunt produsi de ovare, respectiv testicule. De asemenea, atat in organismul femeii, cat si al barbatului, hormonii androgeni sunt produsi si de glandele suprarenale. In perioadele marcate de stres, aceste glande secreta o cantitate mai mare de hormoni androgeni, cauzand si hipersecretia glandelor sebacee. De asemenea, la pubertate, glandele sebacee sunt hiperactive, ca urmare a modificarilor de ordin hormonal care au loc in organism.
Blocarea porilor - ca urmare a hipersecretiei glandelor sebacee, epiderma capata un aspect lucios, fiind "uleioasa" la atingere. Acneea apare atunci cand porii (prin care circula sebum - de la glandele sebacee spre suprafata pielii) se blocheaza, iar secretia de sebum ramane "captiva". Porii sunt blocati de un cumul format din celule moarte si seboree. Cauza acestui blocaj nu este cunoscuta, dar nu reprezinta consecinta unei igiene defectuoase. Din porul blocat, se va dezvolta un punct alb sau negru.
Infectia bacteriana - cu toate ca acneea nu este provocata de o infectie bacteriana, bacteriile inrautatesc situatia. Bacteria Propionibacterium acnes se gaseste in mod normal la suprafata pielii, actionand ca o bariera de protectie a pielii fata de alte bacterii daunatoare. Atunci cand secretia de sebum este "captiva" in foliculi, aportul de bacterie Propionibacterium acnes creste la nivelul porului blocat. Bacteriile daunatoare produc o serie de compusi chimici care ataca epiderma, provocand inflamatii si agravand iritatiile.
Inflamatia pielii este insotita de simptome precum: inrosire, stare de disconfort si fierbinteala la nivelul epidermei. Inflamatia apare atunci ca urmare a incercarii sistemului imunitar de a respinge o substanta straina - in cazul de fata fie bacteriile, fie componentele iritante produse de acestea.
Acesti patru factori contribuie la blocarea porilor, ceea ce se manifesta prin
aparitia punctelor negre, respectiv albe, a pustulelor (cunoscute sub denumire de cosuri) si a chisturilor.
Punctele negre se formeaza atunci cand porii sunt blocati aproape de suprafata pielii. De regula nu se inflameaza, iar culoarea lor se datoreaza unui pigment negru - si nu a reziduurilor depuse in pori.
Punctele albe se dezvolta ca urmare a unui blocaj survenit in profunzimea porului. In lipsa unei cai de drenaj, sebumul se acumuleaza la nivelul pielii, astfel formandu-se puncte albe sau de culoarea pielii. Spre deosebire de punctele negre, punctele albe prezinta o probabilitate mai crescuta de a conduce la aparitia cosurilor.
Pustulele (cosurile) apar atunci cand peretii folicului blocat se rup. Sebumul, celulele moarte si bacteriile care se gasesc in mod normal la suprafata pielii patrund in interior si irita epiderma, formand mici inflamatii.
Chisturile sunt acele inflamatii mai mari, de culoare rosie, situate in profunzimea epidermei, care indica o infectie aflata intr-un stadiu mai avansat.
Alti factori care contribuie la agravarea acneei:
Alimentatia defectuoasa - persoanele care consuma in mod constant ciocolata, snacks-uri si, in general, alimente de tip fast-food sunt mai expuse la aparitia acneei. Pe de alta parte, in urma unui proiect de cercetare intreprins de o echipa de nutritionisti din strainatate, s-a ajuns la concluzia ca oamenii a caror alimentatie zilnica este compusa in principal din fructe, legume, peste si carne slaba nu prezinta simptome specifice acneei. Specialistii in nutritie recomanda o dieta cat mai saraca in grasimi, cereale, paine si dulciuri. Cresterea cantitatii de zahar la nivel sanguin, ce survine ca urmare a consumului ridicat de alimente mentionate, are drept consecinta stimularea unor modificari hormonale care constituie "avanpremiera" acneei;
Un rol important in aparitia acneei il constituie factorul ereditar;
Stresul este "responsabil" uneori de aparitia acneei. Modificarile de ordin hormonal pot aparea ca urmare a stresului, iar hormonii sunt cei care stimuleaza activitatea glandelor sebacee. Exista riscul ca aceste persoane sa opteze pentru un tratament impropriu al acneei, tocmai pentru ca nu au detectat adevarata ei cauza, fapt care poate agrava situatia;
Transpiratia se pare ca inrautateste starea acneei in 15% din cazuri. De asemenea, umiditatea si hainele stramte ii pot agrava starea;
Produsele cosmetice pot produce iritatii ale porilor care se umfla si se blocheaza. Sunt recomandate produsele cosmetice care nu contin uleiuri, dar uneori chiar si acestea sunt nocive pentru un ten sensibil.
Cum se poate preveni acneea?
Este recomandata utilizarea produselor de curatare antibacteriale, non-uleioase cum ar fi masca de argila care contine echinacea. Zincul, vitaminele A,B si E, echinacea si cimbrul au efecte terapeutice asupra acneei.
Fereste-te de cremele pentru fata sau alte produse care contin urmatoarele ingrediente: socetyl stearate, isopropyl isostearate, isopropyl palmitate, isopropyl myristate si sodium chloride, deoarece acestea produc acneea;
Constipatia este principalul motiv care determina aparitia acneei;
Consuma multa apa pentru a preveni cele mai multe dintre problemele pielii;
Evita consumul de ciocolata, alimente prajite si zahar rafinat;
Pastreaza-ti pielea mereu curata cu ajutorul sapunurilor blande si a apei caldute;
Nu incerca sa cojesti cosurile, deoarece s-ar putea sa ramai cu semne pe fata;
Mananca multe fructe si legume;
Ia suplimente de vitamina B complex si zinc in fiecare zi pentru a intari rezistenta pielii;
Aplica o pasta din castravete pe fata si indeparteaz-o dupa 20-30 de minute cu apa calduta.
Comentariile 351-400 din 487
si eu sunt una dintre fetele care se confrunta cu problema cosurilor.cand imi trece un cos imediat imi apare unu sau 2.am folosit tot felul de creme dar nu au dat rezultate.nu stiu ce sa mai fac!
de 3 ani nu reusesc sa scap de acnee. am fost si la dermatolog, dar nu m-a ajutat deloc: mi-a dat niste pastile care aveau o groaza de contraindicatii, si imi faceau mai mult rau decat bine. acum nici nu se mai fabrica. cu toate ca ma duc la cosmetica si ma spal de 2 ori pe zi cu produse antiacnee, nu stiu ce sa fac sa-mi dispara o data aceasta problema de pe fata! help!
am un ten gras deshidratat.e cel mai dificil tip de ten.cosmeticiana m-a ajutat mult asa k recomand tuturor.multe fete recurg la fondul d ten pt ascunderea imperfectiunilor tenului.in unele kzuri da rezultate...
mai eu folosesc fond de ten mat si ma ajuta enorm...da folosesc si eu produse specifice dar parca-mi usuca fata si mai mult...
am suferit de la 14 ani de acnee si am incercat absolut orice. Nu mia trecut decat cu mibazon carel gasiti la farmacia veterinara. ESTE EXTRAORDINAR DE BUN.
am momente cand se vede foarte tare de ex intr-o luna cam 2 saptamani e foarte vizibila folosesc foarte multe produse si nu s-a vazut nimik pana acum...
nu stiu ce sa mai fac, am fost le numerosi doctori,am folosit zynerit,skinoren,am facut vaccin,cik trecea si cu drojdie consumata timp de 3 luni cate o bucatica,am incercat si..tot nimic, am luat antibiotice, nimic nu da rezultate.as face orice ,dk mai stiti voi ceva ce poate da rezultate v-as multumi,SUNT DISPERATA.Am uitat aku am 20 de ani si ma lupt cu asa ceva din clasa a 11-a.HELP ME PLSSSSSSSSSSSSSSS
De vreo doua saptamani mi-au aparut niste cosuri pe fata , insa nu le-am dat importanta;am crezut ca sunt doar niste simple cosuri insa nici in ziua de astazi nu mai reusesc sa scap de ele...Parca pe zi ce trece imi apar tot mai multe si nu mai stiu ce sa ma fac...Am urmat un tratament cu un produs de la plante naturiste care insa nu m-a ajutat deloc,parca mi-au aparut mai multe...Va rog sa ma ajutati fiindca nu stiu ce sa ma mai fac...
De 3 ani ma lupt cu acneea.La inceput am incercat produsele dupa piata care nu au dat nik un rezultat...pe urma am fost la doctor.Am urmat un tratament si timp de o luna am luat Diane 35,dar nu au dat nik un rezultat.Sincera sa fiu nu mai cred in nik un medicament pt.k nu au nik un rezultat.Acum incerc eu sa ma menajez cu masti de argila dar totusi nu trec toate.Imi doresc sa scap definitiv de ele...sunt foarte inestetice.Ce sfat imi dati?
si tenul meu sufera de acnee!am primit de ziua mea un tratament pt acnee de la herbagen(si inainte am folosit tot felul de tratamene),dar ici acesta nu da prea multe rezultate pozitive!cum pot scapa de acnee ,care este si foarte inestetica?
Sfatul meu este sa mergeti la un cabinet dermatologic.TRebuie sa mergeti la ginecolg,endocrinolg,sa faceti ecografie la ovare.Ceia ce vreau sa spun e ca sunt o sumedenie de motive ale paritiei acneeiei.CEle mai scumpe creme nu vor ameliora situatia,trebuie sa te tratezi in interior.NU va tratati singure,mergiti la doctor dermatolog....dar acum sa speram ca dati peste unul bun cum am facut eu.
Vreau sa-ti zic Ana ca am luat 7 luni in continuu anticonceptionale Diane 35..este imposbil sa observi vreun rezultat dak te lupti cu o acnee grava.Sunt constienta ca anticonceptionalel luate fara pauza ar avea niste conscinte negative dar am riscat.
Daca imi poti recomanda un doctor dermatolog bun, de preferinta din Brasov, care sa imi prescrie un tratament eficient pentru tratarea acneei, sa nu mai fiu nevoita sa fac experimente pe mine cu tot felul de lotiuni si creme...fara nici un rezultat. Multumesc.
eu am avut cosuti mult timp, ani buni si nu speram ca o sa scap de ele. am urmat un tratament cosmetic (la un salon profesionist) timp de 2 ani si in toamna aceasta am scapat de cosuri. tratamentul era cu matase, masca de alge si peeling. dupa un timp am inceput sa nu mai am asa de multe si anul acesta, in toamna m-am lasat de fumat. de atunci am fata curata. mai apar cosuri mici din cand in cand dar nu e grav
as dori, dc poate cineva,sa-mi recomande un doctor dermatolog bun in Bucuresti,am fost la consultatii la foarte multi dar nimeni nu mi-a rezolvat problema-acneea
Am Cosuri De Ceva Timp Si Imi Doresc Sa Scap De Ele.nu Sunt Mari Dar Ma Deranjeaza,folosesc Tot Felul De Creme De La Avon ,iar Cosurile Se Trateaza Un Timp Iar Apoi Dispar. As Avea Nevoie De Un Sfat De La Dumeavoastra...
fiica mea a avut acnee10 ani , incepand de la 12-13 ani, si nu a scapat de ea decat cu ajutorul d-lui stan de la " medical service" printr-un peeling profund . succes!
adaug "medical service" bacau.
de cate ori ma rad e belea,la cateva ore dupa ras am iritatii pe toata fata ma ustura si ma mananca angrozitor ma scarpin pana iese sange.
Ce pot face pe caldura asta cand fatza imi transpira continuu chiar si in casa...?
Este normal ca pielea sa transpire. Neplacerile apar insa atunci cand transpiratia excesiva provoaca probleme de piele - de genul iritatiilor sau al cosurilor. Tot ce poti face este sa te speli bine pe fata (exista o multitudine de solutii de curatare) si sa te ingrijesti cat mai atent. Important este sa porti cu tine servetele umede, pentru a te mai curata pe fata atunci cand nu esti acasa si nu ai conditii. Un spray cu apa minerala sau termala este de asemenea util, pulverizand cateva picaturi pe fata te vei simti imediat mai bine si mai racorita.
am 17 ani,si acneea mi-a aparut pe la 12 ani si nici acum n-am scapat de ia,
si eu am avut acnee , dar mi-a trecut prin regim alimentar , si cu un unguent ,, mibazon ,, luat de la farmacia veterinara - nu este nici o gluma .
si eu am o acnee da nu i foarte grava,adik atunci cand fac sex imi trece!
este foarte chinuitoare pentru ca apare chiar la momentul nepotrivit, eu am folosit o gramada de produse, acum folosesc clearasil, sa vedem cat de bun este.
eu am fost la dermato si mi-a dat o crema, dar presupun ca era prea puternica pt ca a inceput sa mi se cojeasca pielea..si mai grav e ca si spatele meu e afectat de acnee..dak stie cineva vreo reteta care da rezultate sa imi zica si mie..poate vb pe yahoo messenger..cri20055
Acneea ma supara de vreo 3 ani incers sa scap de ea spalindu-mi fata de cel putin 3 ori pe zi cu sampon, are efect.
Acneea ma supara de f mult timp.Acum am 24 ani si inca mai am.Nu stiu cum sa scap de ea.E groaznica...Daca aveti solutii va rog sa trimite-ti l a tinutza09 pe messenger
am avut mari probleme cu acneea si nu am scapat pana nu m-am dus la un medic dermatolog care mi-a prescris niste pastile pe care le-am luat timp de 6 luni.Sunt niste pastile care au multe reactii adverse dar asa am scapat de acnee.Va recomand un consult de specialitate.
am 42 de ani si lunar dupa ciclu am un ten foarte incarcat cu cosuri si chisturi care cu greu dispar.Folosesc tot felul de solutii si creme contra acestei afectiuni,ba chiar am facut si un tratament dermatologic de lunga durata iar efectul mult asteptat nu a aparut.Nu mai am incredere in nici un produs,credeti-ma ca am incercat tot ce se putea pt.ca ma simt penibila la varsta mea cu acesti balauri pe ten!!!
si eu am avut probleme grave cu cosurile, dar printr-un tratament intensiv am reusut sa scap de ele. acest tratament consta in folosirea regulata de lotiuni astringente si creme antiacneice sau antibacteriene. e foarte usor, deoarece se pot gasi la orice farmacie.va recomand inainte sa folositi orice produs sa vb si cu un specialist ca sa aveti siguranta ca utilizati produsul adecvat tenului si problemelor pe care le aveti! Bafta!
si eu am incercat cred ca 95% din produsele antiacneice si toate au fost cumparate din Germania,au functionat pe moment dupa care au reaparut.nu in aceeasi masura dar... daca opresti tratamentul,revin.iau si anticonceptonale si tot asa>Ce-as mai putea face?Mentionez ca sunt extrem de atenta la ce mananc.
am incercat toate solutiile si cremele si nu au functionat am fost si la dermato si degeaba dar zineryt totusi da rezultate foarte bune
...dar ppentru cei sau cele care au o forma urata de acnee le recoman un medicament care ar trebui sa se gaseasca in farmaciile din romania , se numeste roacutan si sigur va da rezultate . incercati-l !
daca vrei intra pe forumul eva.ro,la frumusete este un topic "acneea" unde gasesti tot ce vrei si ce nu vrei despre acnee.Pe mine m-au ajutat f mult sfaturile de acolo si acum tenul meu e destul de ok
nu stiu de ce...dar ma confrunt de 7 ani cu o iritatie pe fata!am luat si antibiotice,pastile antialergige,ceaiuri,creme antibiotice...si nimic...nu am avut de 7 ani fata curata
ma adresez fetei care are 24 ani si spune ca nici acum nu scapa de acnee.da, si eu am 21 ani si am aceeasi problema.incearca zineryt.este aprox 3oo mii tubul, daca nu, cel mai bun sfat este sa te duci la dermatolog.problema poate fi pusa altfel : s-ar putea sa fie o dereglare hormonala, care doar la ginecolog o puteti lamuri.
Am costatat in ani, si eu am avut acnee, ca spalatul de 2 ori pe zi minim cu apa calduta si sapun mai abraziv reduce acneea, deci igiena fetei inainte de toate..
eficient este si tratamentul cu DROJDIE DE BERE. -se gaseste in alimentara cubulete, proaspata.Inainte de mese cat un bob de mazare .Zilnic.Nu dauneaza la nimic.Dimpotriva.face bine la multe altele.
Nu amana si adreseaza-te unui medic dermatolog. Eruptiile puternice si netratate iti pot lasa urme.Cu cat o tratezi mai din timp, cu atat vei avea rezultate mai bune. Impreuna cu medicul,gasesti cele mai bune solutii pt. tine.Stiu un medic impreuna cu care am avut rezultate bune. Ma poti cauta pe [email]casiterapie@yahoo.com[/email] Desi exista multe preparate, doar pielea ta "iti va raspunde"care este cel mai potrivit. Iti trebuie rabdare si perseverenta.Perseverenta sa aplici tratamentul zilnic.Rabdarea sa astepti, caci tratamentul este unul de durata. Tratarea acneei este de fapt un exercitiu pt. tine.El cuprinde cativa pasi. - mergi la medic - urmezi tratament cu rabdare si perseverenta - vezi rezultate - colaborezi cu medicul(daca nu ai rezultate el te indruma spre alt produs) - f. important este sa nu abandonezi(pt. rezultate sunt necesare uneori cateva luni) In plus, ai grija ce mananci! Fara grasimi, prajeli, tocaturi,varza, ciocolata. Nu uita ca medicul doar te ajuta. Restul este 'tema" ta. Grija fata de tine,rabdarea si perseverenta fac si ele parte din reteta. Succes!
eu tot am probleme cu acneea am cheltuit o gr
Eu tot am probleme cu acneea am folosit o gr
Ce inseamna pasta de castraveti? Cum se prepara? Care este efectul si cat de des trebuie facuta aceasta masca?
Deocamdata nu am nici o parere, m-ar interesa cum se prepara acea pasta de castraveti, sau daca se gaseste in comert,pt.utilizare.
acneea este foarte des intalnita la adolescenti dar nu numai!si eu am probleme cu acneea dar de cand folosesc clerasil nu prea mai am asa multe cosuri!va tin la curent
Eu am folosit clerasil si nu a fost asa de bun:(
este ceva de care nu vom scapa
mie UNU......mi-au arparut cosulete shy peee spate,mainii,:((( ce pot face..?am incerkt mai multe dar..in zadar:((
e tare nasspa,mai ales cele de sub piele,cosurile sunt un adevarat cosmar
totul se rezolva,eu nu zic ca am scapat dar sunt mai bine.nu mai disperati, nu ajuta,vor trece intr-o zi.
Posteaza comentariu