Ce optiuni avem pentru a scapa de grasimea abdominala?
In afara de dieta si sport, o optiune mai usoara de a scapa de grasimea abdominala este interventia de lipoaspiratie. Se poate efectua si cu pacientul constient si stand in picioare, cu anestezie locala, medicul avand control total asupra cantitatilor ce se aspira si ducand la rezultate mult mai simetrice. In alte cazuri, dupa o crestere mare in greutate urmata de o dieta drastica se poate ajunge la aparitia unor surplusuri de piele si a unor muschi destinsi, lucru care poate fi corectat doar prin operatie, si aici intervine abdominoplastia.
Cum se realizeaza aceasta interventie? Care este perioada de internare si recuperare dupa efectuarea operatiei?
Interventia se face sub anestezie generala realizata de un medic anestezist specialist. Se incepe cu o taietura orizontala sub abdomen forte apropriata de linia parului pubian. Muschii abdomenului sunt intariti prin cusaturi si se realizeaza rectificari ale muschilor cazuti. Se efectueaza o taietura in jurul ombilicului, acesta ramanand pe locul sau. Daca nu este nevoie de alte rectificari, ci doar de intinderea pielii abdomenului se poate recurge la o operatie mica care se numeste mini-interventie, in acest caz nu exista cicatrice in jurul ombilicului, iar celelalte cicatrice sunt mult mai mici. Pacientii care au recurs la o operatie de abdominoplastie raman internati pana a doua zi dimineata, atunci cand bandajul se va scoate si din acel moment se poate face dus. Dupa operatie incepe procesul de recuperare si pentru fiecare pacient acesta este individual, din acest motiv este bine sa se asculte indicatiile medicului care v-a operat si care va consulta periodic dupa operatie. Majoritatea se pot intoarce la activitate normala, la doua saptamani dupa operatie, dar activitatea fizica este interzisa pe o perioada de doua luni.
Ce beneficii aduce abdominoplastia si care sunt posibilele complicatii asociate ei?
Nu sunt multe operatii plastice care pot aduce o fericire atat de mare in inimile pacientilor cum aduce cea de abdominoplastie reusita. Pielea abdomenului este intinsa peste muschii intariti, iar acesta este avantajul principal al unei astfel de interventii, dupa ce am luat in calcul si dezavantajul care consta in posibilele complicatii (foarte rar intalnite pana la 5% din cazuri).
Complicatia cea mai intalnita este sangerarea sub piele, concentratie de sange sub pielea abdomenului. In acest caz se dreneaza sangele. Infectiile si probleme de insanatosire (ca si pierderea de piele sau mult mai multe cicatrici decat normal) sunt probleme destul de rare, iar daca apar va exista intotdeauna o posibilitate de tratare.
Ce masuri trebuie sa luam inainte de abdominoplastie?
In timpul consultatiei preoperatorie este important ca pacientul sa specifice medicului ce tratamente si medicamente foloseste sau daca sunt boli sau alergii de care sufera. Dupa ce s-a luat totul in calcul, medicul va recomanda sa va lasati de fumat vreo 2 saptamani inainte si dupa de operatie, acolo unde este cazul. Motivul acestei recomandari este faptul ca fumatul reduce livrarea sangelui si a oxigenului din sange catre zona operata, unde tesuturile au nevoie de acest sange si oxigen pentru a se recupera. Medicul anestezist va recomanda evitarea consumului de alimente cu 8 ore inainte de interventie.
In ce masura abdominoplastia este utila pentru femeile care au nascut?
Acestea sunt candidatele perfecte ale acestei interventii, deoarece ele au muschii destinsi si piele in exces. In decursul operatiei i se intind inapoi muschii la pozitia lor de dinainte de sarcina si se scoate pielea in exces, ajuntand la remodelarea abdomenului.
Ce se intampla dupa operatie? Ce indicatii trebuie sa urmeze pacientul?
Pentru fiecare pacient in parte se dau indicatii speciale, dar de regula el trebuie sa poarte corset/centura timp de o luna dupa operatie, sa nu ramana in pat in pozitia culcat mult timp. In prima saptamana dupa operatie este indicat sa dormi cu doua perne sub genunchi pentru a-i tine indoiti in timpul noptii. In a doua saptamana dupa operatie se poate dormi cu picioarele intinse. Se acorda o importanta deosebita respiratiei: se respira si se expira adanc, reducand astfel posibilitatea de crestere a temperaturii corpului dupa operatie, precum si durerile. Pacientul trebuie sa vina la consultatii dese dupa operatie pentru a primi indicatii personale.
Ce simptome ar trebui sa-l ingrijoreze pe pacient in perioada de recuperare?
Unul dintre simptomele ce ar trebui sa-l alarmeze pe pacient in perioada de recuperare poate fi febra. Multi pacienti considera cresterea volumului abdominal un simptom negativ. Cresterea volumului abdominal este o reactie normala dupa operatie, in prima saptamana dupa operatie se poate observa ca hainele par mai stramte si chiar se poate lua in greutate. Volumul abdomenului incepe sa scada din a doua saptamana de la operatie. Inainte de externare medicul va stabili datele in care pacientul trebuie sa se prezinte la un consult medical, dar daca se observa anumite neregularitati este indicat ca pacientul sa informeze medicul cat mai repede, acesta recomandand pacientului o vizita la cabinet sau medicamentatia necesara.
E important sa stiti! Exista pacienti care sunt convinsi ca abdominoplastia ar fi o forma tehnica de scadere a greutatii, lucru care este total neadevarat. Desi in cursul procedurii chirurgicale se scoate grasime, interventia nu este nicidecum inlocuitor al dietei sau al activitatii fizice. Inainte de operatie pacientii trebuie sa ajunga la o greutate apropriata de greutatea lor normala. Dupa operatie trebuie pastrate bunele rezultate printr-o alimentatie corecta si exercitii de gimnastica.
© Copyright:
Abdominoplastia, operatia care-ti modeleaza abdomenul
Am incercat dieta, am continuat cu sportul si totusi nu reusim sa ne modelam abdomenul cum ne-am dori. Despre optiunile chirurgicale pe care le avem pentru a scapa de grasimea abdominala ne vorbeste dr. Dov Klein, medic specialist in chirurgie plastica si operatii estetice. Insa, cu avertizarea ca: aceste interventii nu sunt nicidecum un inlocuitor al dietei sau al activitatii fizice.
Comentariile 51-51 din 51
As vrea sa consult un medic daca este nevoie as fac o operate de lipoaspiratie si cat costa. Multumesc
Posteaza comentariu