dulciuri unguresti - help!
-
0 0Dand cautare pe google dupa Rigo Jancsi, despre care aflasem ca e o prajitura ff buna, am ajuns la www.eva.ro/gastronomie/articol142.html+Rigo+Jancsi&hl=ro&lr=lang_ro, unde am dat de o intreaga colectie de retete unguresti. Cele de dulciuri, cel putin, mi s-au parut nemaipomenite. Dar contin si multe greseli si explicatii insuficiente. Cred ca voi primi ajutor si de la departamentul editorial, pentru ca am trimis mail la feedback, dar va rog si pe voi, specialistele, sa-mi oferiti retete de torturi&prajituri unguresti deosebite, verificate de voi in practica. Poate are cineva reteta de prajituri "Somloi galuska"...
Isabela va multumeste cu anticipatie. -
Buna Isabela,
am eu o carte de bucate de la mama ei si am sa-ti scriu Rigo Jancsi insa de galustele alea nu am auzit. Cam cum arata?
Deci:
6 galbenusuri+6 linguri de z pudra se freaca timp de 15-20 min. Apoi amestecam 2 bucati de ciocolata rasa ( eu inteleg cam 2 ciocolati din alea obisnuite de 100-150 g fiecare)apoi cele 6 albusuri batute spuma si la sfr 3 linguri de faina. Se amesteca bine toate ( si foarte incet zic eu) si se intind foi de 1cm pe 2 tavi de 15x20 cm. Tavile se ung in prealabil cu unt ( unt gras nu din ala jumate apa) si se coc foile apoi se lasa sa se raceasca.
O foaie se unge cu urmatoarea crema:
In 400 g frisca batuta tare se amesteca 80 gr de zahar pudra, 40 gr de cacao si putina vanilie. Crema se intinde in strat de 4-5 cm.
A 2-a foaie se glazureaza cu ciocolata si se lasa separat pana se intareste glazura. Apoi se taie in 15-20 de bucati egale care se vor pune perfect una langa alta peste foaia cu crema.
Prajitura ( de fapt foaia de jos) se taie cu cutit cald si umed pe urma bucatilor de sus.
Eu n-am facut niciodata prajitura asta, am sa o fac cu siguranta insa crema e putin ciudata. Nu stiu cat rezista frisca aia... poate cu intaritor de frisca ...
M-am uitat de curiozitate pe Internet si am mai gasit o reteta
http://www.worldwideschool.org/library/books/tech/recipes/dessertsa~c/choc-slices/chap1.html
care sincera sa fiu are o crema mai ... normala decat in cartea mea.
Oricum cartulia mea are multe retete grozave si daca mai vrei ceva neaparat am sa-ti traduc din ea, in masura timpului disponibil -
Multumesc mult de tot pentru reteta si pentru linkuri.
Si, atunci cand vei mai avea timp, te rog sa-mi mai scrii si retetele urmatoare: Cremsnit cu visine a la Tisa , Galusca ungureasca din Lebeny , Clatite in maniera Insulei Margit , Strudel din Somlo(o reteta din 1920), Gerbeaud cu miere .
Dar, daca tu spui ca in cartea ta sunt multe retete grozave, te rog sa mi le scrii pe cele care ti se par tie mai deosebite. Pot fi oricat de complicate, cu cat sunt mai sofisticate, cu atat mai bine. Nu pentru ca as fi eu extrem de experta, dar sunt dispusa sa-mi asum riscuri. Imi plac dulciurile de casa ff elaborate, nu improvizatii gen foi Lica umplute cu gem ...
Multumesc inca o data pentru retete si pentru ca te-ai oferit sa-mi mai traduci si alte retete. Si sunt convinsa ca vei face tu cele mai bune alegeri, atunci cand vei mai traduce.
Retetele despre care ti-am scris sunt si la http://www.google.ro/search?q=cache:8xJiPmdM4_cJ:www.eva.ro/gastronomie/articol142.html+rigo+jancsi&hl=ro&lr=lang_ro, dar am depistat eu niste greseli. In schimb, mi-au aprins imaginatia (mmmmm....), de ex. strudelul din Somlo pare absolut special.
Nu stiu ce e cu link-ul al 2-lea pe care mi l-ai sugerat, adica pot ajunge sa vad reteta aceea, dar am sters somloi, ca sa vad ce retete mai au, si mi s-a spus ca Forbidden, nu am acces la site-ul respectiv. Trebuie sa ma inregistrez? -
Somloi galuska este un desert caruia din pacate nu ii am reteta, dar pot sa-ti spun ca sunt este piscot taiat bucatele, asezat intr-o tava, peste care se toarna din belsug ciocolata lichida si se acopera cu frisca.
Aici la noi se poate servi aproape in orice restaurant si sunt delicioase. Cred ca piscotul e mai bine sa il insiropezi mai intai sa nu fie prea uscat.
Reteta de la Rigo Jancsi o are mama acasa, dar din pacate abia peste cca. 10 zile am sa trec pe la ea. Am mai mancat si astfel de praji si e buna. -
Nu-i nimic, astept sa treaca cele 10 zile, sa ajungi in posesia retetei (retetelor .
Deocamdata sunt la dieta, dar adun retete pentru cand vor veni si zile mai bune...
Dar reteta de bejgli o ai?
Pls, scrie-mi cele mai tari retete pe care le gasesti in caietul mamei tale.Intre timp, eu voi face exercitii de imaginatie privind somloi si Rigo Jancsi...aaaah... -
Buna Izabela! Sunt din ardeal si sunt unguroiaca get-beget. Daca vrei te ajut si eu pt ca acasa nu am decat carti in limba maghiara plus am stat in Ungaria o vreme. Deci daca vrei scrie-mi ce te intereseaza plus daca ai nevoie sa-ti traduc te ajut cu placere. Sau de vrei in afara de dulciuri stiu cateva retete...bunicele. Si contrar la ce se spune de unguroaice, eu fac manacare buna....dar rar Numai bine.
-
Ce se spune despre unguroaice?? Dupa felul in care spui nu se intelege un compliment...
La mine tata e ungur si incepand cu bunica-mea, matusile etcetc toate gatesc extraordinar de bine. Asta nu inseamna ca rudele din partea mamei nu gatesc bine, din contra gatesc foarte bine. Diferenta la mancarurile romanesti fata de cele unguresti este ca romanii gatesc cu suc de rosii, bulion etc iar ungurii folosesc boia de ardei si zahar.
Izabela chiar sunt curioasa daca ai incercat retea pe care ti-am scris-o? Eu am s-o incerc in week-end-ul asta si daca iese bine va trimit o poza. -
Multumesc mult ca te-ai oferit sa-mi traduci retete. Mie mi s-a parut tentant Gerbeaud cu miere si reteta aceea de strudel din 1920, care apare pe eva.ro, dar, din pacate, nu prea sunt corecte. De aceea prefer sa am retete de la voi, facute de bunicile si mamele voastre gospodine. Si de voi...
Nu, nu am facut inca reteta de Rigo Jancsi, pentru ca in programul meu culinar figureaza, inainte de asta, o saptamana de supa de varza...
Deocamdata chiar astept s-o faca h_2004 si sa posteze pozele pe forum, sa-mi indulceasca suferintele.
In rest, ma bazez pe voi sa selectati cele mai savante retete de prajituri si torturi.Am curaj sa incerc, chiar daca nu stau nici eu in neshtire pe la bucatarie...
Ganditi-va la dulciurile cu care va impresionati musafirii, la ocazii festive si scrieti-mi si mie retetele. Chiar si reteta de Somloi, pentru ca stiu deja ca sunt mai multe variante, iar cea scrisa pe forum n-a fost incercata. Sau poate o incearca cineva si gasesc pozele...
Oricum, stiu ca unguroaicele gatesc bine si sunt foarte gospodine. Fac dulciuri bune si mancaruri bune (daaa, si cateva retete de mancaruri deosebite ar prinde bine - dar nu de supa de varza ungureasca , sunt gospodine si ingrijite. Si cosmeticele unguresti sunt bune. -
Eu nu sunt unguroica nici un pic, nici macar ardeleanca. Am avut insa colege de facultate unguroaice, carora le pastrez o amintire foarte frumoasa,inclusiv in ceea ce priveste priceperea lor in arta culinara. Imi placeau in mod deosebit dulciurile pe care se le aduceau de acasa , mai ales in preajma Pastelui, colegele mele maghiare din Oradea.
-
Din pacate, n-am notat nimic. Iar in privinta denumirilor, ce sa spun... Limba maghiara mi s-a parut totdeauna dificila (abia daca am reusit sa memorez "poezia" in patru versuri despre cum te doare piciorul cand mergi la scoala . Imi amintesc totusi de o prajitura pe baza de piure de castane si crema de ciocolata. Foarte mult imi placea un soi de rulada cu aluat asemanator cozonacului, cu umplutura de nuci sau de mac. Am gasit la Metro un produs ce aminteste (vag) de acest preparat, si-l cumpar destul de des in amintirea anilor de studentie.
-
rulada de bicuiti cu crema
1 kg biscuiti se faramiteaza bine se adauga 200 g zahar praf ,200 g nuci macinate ,vanilie ,esenta de rom sau rom,3 linguri cacao,si cafea naturala rece cit cuprind acesti biscuti,pina devin ca o coca,se imparte in bucati cit de marimea unui pumn ,se ia celofan sau hartie de pergament si se pune pe din acesta compozitie se indoaie celofanul, punga sau hirtia si se da o forma dreptunghiulara se indreapta capetele si se pune urmatoarea crema
un pachet de unt se amesteca cu mixerul pina devine spumos se adauga 3 galbenuse de preferinta de casa pt a iesi crema galbena si 150 g nuca de cocos se unge acesta rulada si se da forma cit mai mica cidn se ruleaza se inveleste in celofan,hirite respectiv punga si se da la frigider vreo 3 ore se taie asa inghetat pt a se taia frumos crema se cine prefera mai multa crema se poate dubla compozita
are o aroma deosebita acesta rulada
tot din acesta compozitie de bicuiti se pot face bilutze in mijloc punindu-se cite o visina din visinata apoi intr-o cana se pune zahar tos si se dau aceste bilutze i nzahar tos...deexemplu cind se fac multe prajituri la diferite ocazii marginile lor se pot taia si la fel se pot forma asfel de bilutze inlocuid bicuitii cu aceste margini ce trebuiesc taiate.
pt doua tavi este necesar tot 1 kg de bicuiti ,un pachet de unt sau margarina
150 g zahar praf si se framinta bicuiti pina se leaga un pic ca un aluat..se pune in tava de grosimea unui deget peste care se pune o crema de vanilie din un pachet de unt 200g zahar
praf se freaca cu mixerul pina devine spumos 3 ,4 galbenuse vanilie si se pun peste biscuiti.o cutie de compot de ananas scurs de zeama lui bine si asezat peste crema ...fisii de banane taiate in lungime si puse pina acopera toata prajitura ,peste 500 g sau 750 g de frisca ,depinde cit sunt si tavile de mari..peste se rade nuca cit sa acopere putin frisca..si se pun visine pe fiecare bucata considerata cava fi taiata se da la rece citeva ore
o alta prajitura cu bicuiti
se paote din jumate de kg de biscuti sa
fie prajitura iar din 1 kg biscuiti a devina dupa forma pe care o dam ca un tort
1 pachet margarina sau unt se freaca spumos cu 200 g zahar praf se adauga 5 galbenuse 2 linguri cacao sau 3 depinde cit de inchisa o vrem la culoare ,vanilie ,rom ,150g nuci taiate,stafide se aseaza pe o tava jumate de bicuiti farimitati se aseaza pe otava dreptunghiulara de grosimea a doua degete sa fie prajitura,apoi alusele se bat spuma pina e tare apoi se adauga zaharul 8 linguri si se bate pe aburi pina se intareste albusul ,se iau 8 linguri de zahar si se face un caramel si se pune in albus se bate cu telul pt a se dizova bine caramelul sa nu sew intareasca aceasta operatie se face repede ..se pune pe prajitura desupra si se rade ciocolata
ca sa fie ca un tort se pun se dulbeaza compozitia doare ca oua se pot pune cite 7 sau opt si se adauga icna cite 5 linguri de zahar in albuse si respectiv in caramel..tortului se da forma oval si cit mai inalt apoi albusul deasupra
se face o glazura de cacao 5 ling zahar una de apa se fierbe pina se dizolva zaharul se adauga 2 linguri cacao se fierbe pina le leaga acesta glazura si se stropeste albusul desupra facind diferite forme se da la rece
sunt prajituri pe care le-am facut si sunt f gustoase
voi mai reveni si cu alte retete ..sper ca am explicat bine si pe inteles i ncaz ca nu voi revenii cu explicatii ..sper sa le incercati numai bine la toate evele