Strugurii - Beneficii asupra sanatatii

Protejeaza inima
Datorita continutului de flavonoizi (chercetina si resveratrol), strugurii au capacitatea de a ne proteja inima. Intr-un studiu care a constat in luarea unor probe de sange de la 20 de participanti inainte si dupa ce au consumat struguri (sau suc proaspat de struguri), cercetatorii au descoperit cateva efecte pozitive asupra sanatatii:

  • cresterea nivelului de oxid nitric, un compus produs de organism si care reduc riscul de aparitie a cheagurilor de sange;
  • previn agregarea trombocitelor;
  • determina cresterea nivelui alfa-tocoferolului care protejeaza tesuturile si grasimile de actiunea radicalilor liberi. Radicalii liberi sunt incriminati in aparitia bolilor cardiovasculare si a cancerului;
  • sucul de struguri protejeaza colesterolul LDL "rau" de procesul de oxidare (colesterolul LDL devine daunator pentru organism doar dupa ce este oxidat);
  • fenolii din struguri suprima productia unei proteine care determina constrictia vaselor de sange, reducand astfel circulatia oxigenului catre inima.
    Aceasta proteina - endotelina - este considerata factorul de risc numarul 1 in dezvoltarea bolilor cardiovasculare.

Daca vinul rosu consumat in cantitati moderate face bine la inima, studiile efectuate in strainatate au aratat ca si strugurii si sucul din struguri aduc beneficii cardiovasculare extrem de importante. Un pahar cu suc de struguri consumat in fiecare zi pe o perioada de 4 saptamani are efecte cardioprotectoare, informeaza un studiu publicat in Jurnalul American de Nutritie.

Amelioreaza circulatia sanguina
Resveratrolul, un antioxidant care se gaseste in struguri, vinul rosu si alune are rolul de a ameliora cu 30% circulatia sanguina la nivelul creierului, reducand astfel riscul unui atac de inima.

Lupta impotriva cancerului
Un alt antioxidant care se gaseste in struguri este prostilbenul. In urma unui studiu, o echipa de cercetatori americani a identificat ca pterostilbenul este un antioxidant natural care lupta impotriva radicalilor liberi care pot stimula dezvoltarea cancerului si ajuta la diminuarea colesterolului "rau".
De asemenea, potrivit unui studiu publicat in Cancer Research, coaja si samburii strugurilor impiedica dezvoltarea tumorilor canceroase la nivelul sanilor. Daca iti place vinul, alege-l pe cel rosu, iar data viitoare cand cumperi struguri este recomandat sa optezi pentru cei rosii.

De ce este important sa incluzi in dieta ta cat mai multe fructe pentru a preveni dezvoltarea cancerului? Zmeura, murele si strugurii rosii inhiba productia unei enzime numite metaloproteinaza. Aceasta enzima, desi are o importanta majora in dezvoltarea si remodelarea tesuturilor, daca este produsa in cantitati mari poate sa stimuleze dezvoltarea tumorilor cancerigene, favorizand raspandirea acestora.

Vinul face bine la hipertensiune
Daca ai probleme cu tensiunea arteriala, un pahar cu vin consumat dupa cina este o idee foarte buna, potrivit unui studiu publicat in Jurnalul American de Nutritie Clinica. In cazul persoanelor cu fluctuatii ale tensiunii arteriale riscul de deces in urma unor probleme cardiovasculare este mult mai ridicat.
Asftel, cercetatorii francezi au constatat ca vinul consumat cu regularitate si in cantitati moderate este foarte benefic pentru sanatatea generala a intregului organism.

Asigura sanatatea plamanilor
Potrivit unui studiu efectuat de o echipa de specialisti spanioli, vinul rosu ofera protectie impotriva cancerului pulmonar. Spre deosebire de vinul alb care creste riscul de cancer pulmonar cu 20%, vinul rosu s-a dovedit ca diminueaza acest risc cu 13%.

Diminueaza riscul de aparitie a maladiei Alzheimer
Rezultatele unui studiu publicat in Jurnalul de Chimie Biologica arata ca un consum moderat de vin rosu ofera o protectie impotriva maladiei Alzheimer. Resveratrolul impiedica depozitarea placilor de amiloid care sunt un indicator al bolii Alzheimer.

Au activitate antimcrobiana
Expertii de la Universitatea Erciyes, Turcia au descoperit ca un agent compus dintr-un extract care ramane dupa stoarcerea strugurilor are un puternic efect antimicrobian, impiedicand raspandirea a peste 14 tipuri de bacterii.

Reduc riscul de cancer colorectal
Expertii au constatat ca barbatii care consumam cel putin 3 pahare de vin rosu pe saptamana isi reduc cu 70% riscul de a face cancer colorectal.
Daca este diagnosticat timpuriu, este unul dintre cancerele cu cea mai mare sansa de vindecare.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod