Specialistii insa atrag atentia ca acest obicei ne pune in pericol sanatatea, atat din punct de vedere nutritional cat si din punct de vedere al igienei. Biroul nu a fost creat pentru a fi un loc unde se mananca.
Dezavantajele pranzului in fata calculatorului
1. Excese alimentare. Avand in vedere ca nu te concentrezi asupra alimentelor, ci mai mult asupra indatoririlor de la birou (trimiti mail-uri sau raspunzi la telefon in timp ce mananci), nu vei observa nici ce sau cat mananci.
"Masa luata in fata calculatorului incurajeaza excesele alimentare. Este foarte posibil sa te concentrezi atat de mult asupra sarcinilor de la birou incat sa nu acorzi atentie cantitatii de alimente consumate," explica dr. Susan Moores de la Asociatia Americana de Dietetica pentru WebMD.
2. Renunti la o pauza binemeritata. Daca ramai in la birou si in timpul mesei de pranz, inseamna o ora in plus in fata calculatorului.
3. Atentie la bacterii! "Daca intervine ceva in timpul mesei si trebuie sa lasi mancarea sa astepte o ora, doua, aceasta se poate altera," avertizeaza dr. Moore.
De asemenea, biroul nu este chiar cel mai curat loc pentru a manca. Potrivit dr. Charles Gerba, profesor de microbiologie la universitatea din Arizona "biroul, ca numar de bacterii, este de 400 de ori mai murdar decat toaleta. Acest fapt este posibil pentru ca oamenii mananca in acest loc insa nu il si curata. Telefonul este cel mai murdar, urmat de mouse si computer".
Pentru a te convinge ca biroul tau nu este tocmai curat, intoarce tastatura si observa cate resturi cad pe birou.
Cum poti manca sanatos la birou?
In cazul in care nu poti parasi biroul nici chiar pentru pauza de masa, iata cateva sfaturi care iti pot fi de ajutor.
1. Atentie la cat si ce mananci! Nu lasa ca alte activitati sa-ti distraga atentia in timp ce mananci si astfel sa faci excese.
2. Pregateste-ti pranzul acasa. Acasa ai posibilitatea sa gatesti sanatos si sa alegi ingredientele. Opteaza pentru salate si evita sa cumperi hrana gata preparata pentru ca de obicei aceste produse sunt bogate in grasimi, calorii si sarace in nutrienti.
3. Fa miscare. Profita de orice pauza si iesi sa iei o gura de aer si sa faci putina miscare.
4. Pastreza-ti biroul curat. Foloseste servetele dezinfectante pentru a curata. Acorda mai multa atentie telefonului, tastaturii si mouse-ului.
5. Intinde un servetel pe birou inainte de a aseza mancarea si astfel iti vei proteja mancarea de bacterii.
6. Pastreaza la indemana gustari sanatoase. Ai grija sa nu-ti lipseasca de pe birou un vas cu fructe proaspete sau legume.
7. Nu renunta la grasimi si carbohidrati. Grasimile sanatoase (gasite in nuci si cereale) iti vor da energia necesara pentru a face fata unei zile de munca.
8. Nu uita ca orice masa este importanta. Daca programul tau incepe la o ora foarte matinala si nu ai timp sa iei micul dejun acasa, ia un iaurt semidegresat si o banana pentru a le consuma la birou. Micul dejun nu trebuie sa lipseasca in nicio zi, indiferent de program.
Incearca sa nu faci un obicei din a manca in fata calculatorului. Pauza de pranz trebuie sa fie un moment de relaxare, nu numai de a lua masa.
Comentariile 951-955 din 955
Ai gasit pentru carmen73: 1 monede
Ai gasit pentru carmen73: 1 monede
Ai gasit pentru lauren_cool: 1 monede
nici pe aici nu se voteaza?
Asa fi dar daca pauza de masa nu e prevazuta in contract ai belele.....in zilele noastre e greu.
Posteaza comentariu