© Copyright:
Sa bem sau nu cafea?
Potrivit celor mai recente studii, care sunt beneficiile aduse de cafea?
In primul rand este foarte important sa precizam ca efectele cafelei asupra consumatorilor nu se datoreaza exclusiv cofeinei, ci si altor compusi. Boabele de cafea verde (neprajita) contin un nivel de aproximativ 10% de acizi clorogenici (izomeri feluriti ai esterilor acidului quinic cu acizii trans-cinamici). Acestia sunt constituenti de origine vegetala, prezenti in majoritatea plantelor. Cel mai comun acid clorogenic se formeaza intre acidul cafeic si acidul quinic. In decursul prajirii, aproximativ jumatate din acizii clorogenici pierd o molecula de apa, formand legaturi esterice care conduc la aparitia unei mixturi de quinolactone non-acide (quinide). Fierberea cafelei prajite conduce la izomerizarea acestor quinide, rezultand sute de compusi diferiti fiecare avand un potential farmacologic unic. In ciuda faptului ca nivelul lor este foarte scazut (maximum 0,3% din substanta uscata a cafelei), fiecare poate contribui la efectul final al bauturii. S-a dovedit ca ei au proprietatea de a patrunde liber la creier. Actiunea sinergica a diferitelor quinide asupra aceluiasi organ poate sta la originea unora din efectele pozitive ale consumului de cafea.
"Cafeaua, are o putere antioxidanta mai mare decat a berii, sucurilor de fructe, ice-tea-ului sau a ceaiului negru"
Studii recente arata ca o parte dintre substantele amintite au o actiune antioxidanta importanta. Cafeaua este la ora actuala o sursa majora de antioxidanti pentru lumea occidentala. Mai mult, antioxidantii sunt prezenti si in cafeaua decofeinizata.
Utilizandu-se felurite metode de evaluare biochimica, s-a dovedit ca populara bautura, cafeaua, are o putere antioxidanta (in vitro) mai mare decat a berii, sucurilor de fructe, ice-tea-ului sau a ceaiului negru. Un studiu, efectuat in 2006, arata ca ceaiurile si cafeaua sunt surse esentiale de antioxidanti (cafeaua: 97 mg/100 g, ceaiul: 30 - 36 mg/100 g). Studii de consum efectuate in Europa si America de Nord indica faptul ca 64% din cantitatea de antioxidanti ingerati provine din cafea, urmata la distanta de aportul realizat prin intermediul fructelor, ceaiului, vinului rosu etc.
Antioxidantii din cafea sunt fie preexisteti in bob, fie se formeaza in decursul prajirii. In categoria celor preexistenti, se inscriu anterior amintitii acizii clorogenici. In vitro, acidul clorogenic si acidul cafeic au o mare putere antioxidanta. 200 ml cafea arabica aduc 70 - 200 mg acid clorogenic si 200 ml cafea robusta aduc 70 - 350 mg. Bautorii de cafea ingera aprox 1 g/zi de esteri cinamici (mai ales acid clorogenic) si 500 mg/zi de cinamati.
1. Prajirea cafelei amplifica activitatea antioxidanta. 10 minute de prajire (cafea mediu - intunecata) determina in vitro o activitate antioxidanta optima. Efectele cafelei asupra organismului uman se datoreaza atat cofeinei, cat si celorlalte substante din compozitia ei. Cofeina este un alcaloid xantinic care poate strabate cu usurinta bariera hemato-encefalica. La nivelul sistemului nervos central, ea actioneaza competitiv cu adenozina asupra receptorilor acesteia, inhibandu-i actiunea si avand drept consecinta o activitate dopaminergica crescuta, responsabila de efectul stimulator al cofeinei. De amintit faptul ca adenoziona este eliberata de creier ca semnal al epuizarii, determinand declansarea senzatiei de oboseala si, consecutiv, aparitia unui comportament de odihna si refacere. Deci cafeaua nu anuleaza necesitatea de somn, ci doar o amana. Rapiditatea efectului depinde de reactivitatea individuala si de toleranta, fiind, de regula, situata intr-un interval de maxim o ora si durand in medie 3 ore. Cofeina amplifica si nivelurile de epinefrina - adrenalina, probabil prin diferite cai de actiune.
2. Cafeaua stimuleaza, independent de cofeina din compozitie, si secretia de cortisol si adrenalina. In consecinta, efectul de baza al cafelei este cel ergogenic, de amplificare a capacitatii de efort fizic si intelectual. Studii disparate au aratat ca dupa consumul de cafea se amelioreaza capacitatea de memorie si cea de invatare, dar numai pe termen scurt si in conditii de concentrare mental optima. Performantele cognitive par a fi ameliorate cu atat mai mult cu cat subiectii sunt mai avansati in varsta.
3. Consumul frecvent de cafea a fost asociat cu reducerea riscului de cancer colo - rectal (efectul apare si la cafeaua decofeinizata), dar exista o actiune insuficient dovedita de protectie fata de cancerul de san sau cel ovarian.
4. Cafeaua pare sa aiba si un efect dermoprotector, in expunerile prelungite la soare.
5. Cafeaua scade riscul de diateza urica si guta. In doze mari, cofeina poate fi bronhodilatatoare, motiv pentru care cafeaua era folosita in trecut in tratamentul astmului.
6. Cafeaua are un efect diuretic (prin intermediul cofeinei, care antagonizeaza adenozina la nivel glomerular, crescand fluxul sanguin renal si, deci, filtrarea) si stimuleaza persitaltismul intestinal, fiind usor laxativa.
7. In doua studii efectuate la Harvard School of Public Health s-a determinat efectul protector al cafelei asupra colecistului, inclusiv in ceea ce priveste litiaza. Cafeaua are oricum efect colecistokonetic, iar efectul antilitiazic a fost absent in cazul consumului de cafea decofeinizata.
8. Taninurile din cafea pot reduce potentialul cariogenetic al alimentelor. Experimente efectuate in vitro au indicat efectul polifenolilor de reducere a activitatii enzimelor bacteriene si, deci, de diminuare a formarii placii dentare.
Ramane deschisa calea studiilor care sa urmareasca in ce masura nivelul de antioxidanti din cafea poate avea si alte roluri benefice asupra consumatorilor sau in ce masura rolurile pozitive deja evidentiate au la origine tocmai acesti antioxidanti. Fara pretentia de a extrapola rezultatele, nu putem omite un studiu recent (publicat in 2006), efectuat pe 41.836 de femei aflate dupa menopauza si la care a fost indicat clar faptul ca antioxidantii din cafea, avand actiune antiinflamatorie, au redus riscul de a dezvolta boli cardio - vasculare sau alte boli in a caror etiologie inflamatia joaca un rol central. Desi efectele consumului de cafea sunt extrem de diferite in functie de individ, se considera ca echivalentul a 300 mg de cofeina ingerata prin intermediul cafelei nu reprezinta un risc pentru cei mai multi dintre consumatori.
Comentariile 351-396 din 396
merci pt vot ne mai votam si maine
cum tb sa fac sa va votez si eu?
lol , vad ca toate lumea e disperata cu plantatia :))
voteaza-ma eu te-am votat acum 1 minut nu ma lasa sa afisez cate monede
Ai gasit pentru Kyiaaa: 3 monede
clik pls 78 monede
votati-ma si returnez
votati-ma si voi astept voturile
28 monede click pls
ne mai votam si maine merci
Ai gasit pentru EvilGirls: 45 monede
Ai gasit pentru NadiaC: 61 monede
Ai gasit pentru catutza_nyno: 36 monede
trimite linkul badbaby sa te votez
Ai gasit pentru pufoasa2006: 45 monede
Ai gasit pentru oanamar: 35 monede
Stiu, si eu am votat pt tine pufoasa2006, azi! Te votez maine, garantat!
am votat pt oanamar, livia_0905, pufoasa2006, misu_gane
Ai gasit pentru oanamar: 44
de ce nu merge?
la ceilalti vad ca merge
ai gasit 47 monede
ai gasit 33 monede
ai gasit 63 monede
Ai gasit pentru _dyavolitza_: 34 monede
IMPROSPATEAZA MEMORIA
Ai gasit pentru pufoasa2006: 70 monede
am votat 62 mone lavy82
Comentariul tau a fost adaugat. In cel mai scurt timp va fi verificat si publicat pe site.
eu beau o cafea sanatoasa...terapeutica;)
de cativa ani am renuntat, ma simt ok
Ai gasit pentru csl_lavy82: 1 monede
Ai gasit pentru misu_gane: 43 monede
Urmareste-ne pe Twitter si ai parte de bonusuri
dai click pe Urmareste-ne pe Twitter si ai parte de bonusuri si iti apare o intrebare la care tre sa rasp corect
te duci pe contul tau de plantatie, in partea stanga stanga scrie faceffok sau twiterr : Urmareste-ne pe Twitter si ai parte de bonusuri
eu am primit 12% :))
Da cafeaua este foarte buna,insa trebuie bauta in mod normal,chiar este recomandat sa bei o ceasca de cafea in fiecare zi ..cafeaua bauta in mod normal"o ceasca de cafea pe zi" iti da un trai de viata mai lung te fereste chiar de boliile"sida ,cancer" si ajuta la tinerea anumitor date"la memorie" daca o bem in mod normal este bine,insa daca exageram poate fi un drog...cam tot in lumea asta se face cu cap
dati un buzz si linkul pe mes id: csl_lavy82 mersi
Ai gasit pentru Rocss: 66 monede
Ai gasit pentru Kyiaaa: 57 monede
daca iti recomanda doctorul
pffu...o cafea buna....dimineatsa...la o poveste cu vecinu...merge oricand;))
este un moft care in timp devine un viciu...deci nu'i buna
este ok daca este consumata in cantitati normale fara sa abuzam prea mult
este buna macar una pe zi
Posteaza comentariu