© Copyright:
Sa bem sau nu cafea?
Potrivit celor mai recente studii, care sunt beneficiile aduse de cafea?
In primul rand este foarte important sa precizam ca efectele cafelei asupra consumatorilor nu se datoreaza exclusiv cofeinei, ci si altor compusi. Boabele de cafea verde (neprajita) contin un nivel de aproximativ 10% de acizi clorogenici (izomeri feluriti ai esterilor acidului quinic cu acizii trans-cinamici). Acestia sunt constituenti de origine vegetala, prezenti in majoritatea plantelor. Cel mai comun acid clorogenic se formeaza intre acidul cafeic si acidul quinic. In decursul prajirii, aproximativ jumatate din acizii clorogenici pierd o molecula de apa, formand legaturi esterice care conduc la aparitia unei mixturi de quinolactone non-acide (quinide). Fierberea cafelei prajite conduce la izomerizarea acestor quinide, rezultand sute de compusi diferiti fiecare avand un potential farmacologic unic. In ciuda faptului ca nivelul lor este foarte scazut (maximum 0,3% din substanta uscata a cafelei), fiecare poate contribui la efectul final al bauturii. S-a dovedit ca ei au proprietatea de a patrunde liber la creier. Actiunea sinergica a diferitelor quinide asupra aceluiasi organ poate sta la originea unora din efectele pozitive ale consumului de cafea.
"Cafeaua, are o putere antioxidanta mai mare decat a berii, sucurilor de fructe, ice-tea-ului sau a ceaiului negru"
Studii recente arata ca o parte dintre substantele amintite au o actiune antioxidanta importanta. Cafeaua este la ora actuala o sursa majora de antioxidanti pentru lumea occidentala. Mai mult, antioxidantii sunt prezenti si in cafeaua decofeinizata.
Utilizandu-se felurite metode de evaluare biochimica, s-a dovedit ca populara bautura, cafeaua, are o putere antioxidanta (in vitro) mai mare decat a berii, sucurilor de fructe, ice-tea-ului sau a ceaiului negru. Un studiu, efectuat in 2006, arata ca ceaiurile si cafeaua sunt surse esentiale de antioxidanti (cafeaua: 97 mg/100 g, ceaiul: 30 - 36 mg/100 g). Studii de consum efectuate in Europa si America de Nord indica faptul ca 64% din cantitatea de antioxidanti ingerati provine din cafea, urmata la distanta de aportul realizat prin intermediul fructelor, ceaiului, vinului rosu etc.
Antioxidantii din cafea sunt fie preexisteti in bob, fie se formeaza in decursul prajirii. In categoria celor preexistenti, se inscriu anterior amintitii acizii clorogenici. In vitro, acidul clorogenic si acidul cafeic au o mare putere antioxidanta. 200 ml cafea arabica aduc 70 - 200 mg acid clorogenic si 200 ml cafea robusta aduc 70 - 350 mg. Bautorii de cafea ingera aprox 1 g/zi de esteri cinamici (mai ales acid clorogenic) si 500 mg/zi de cinamati.
1. Prajirea cafelei amplifica activitatea antioxidanta. 10 minute de prajire (cafea mediu - intunecata) determina in vitro o activitate antioxidanta optima. Efectele cafelei asupra organismului uman se datoreaza atat cofeinei, cat si celorlalte substante din compozitia ei. Cofeina este un alcaloid xantinic care poate strabate cu usurinta bariera hemato-encefalica. La nivelul sistemului nervos central, ea actioneaza competitiv cu adenozina asupra receptorilor acesteia, inhibandu-i actiunea si avand drept consecinta o activitate dopaminergica crescuta, responsabila de efectul stimulator al cofeinei. De amintit faptul ca adenoziona este eliberata de creier ca semnal al epuizarii, determinand declansarea senzatiei de oboseala si, consecutiv, aparitia unui comportament de odihna si refacere. Deci cafeaua nu anuleaza necesitatea de somn, ci doar o amana. Rapiditatea efectului depinde de reactivitatea individuala si de toleranta, fiind, de regula, situata intr-un interval de maxim o ora si durand in medie 3 ore. Cofeina amplifica si nivelurile de epinefrina - adrenalina, probabil prin diferite cai de actiune.
2. Cafeaua stimuleaza, independent de cofeina din compozitie, si secretia de cortisol si adrenalina. In consecinta, efectul de baza al cafelei este cel ergogenic, de amplificare a capacitatii de efort fizic si intelectual. Studii disparate au aratat ca dupa consumul de cafea se amelioreaza capacitatea de memorie si cea de invatare, dar numai pe termen scurt si in conditii de concentrare mental optima. Performantele cognitive par a fi ameliorate cu atat mai mult cu cat subiectii sunt mai avansati in varsta.
3. Consumul frecvent de cafea a fost asociat cu reducerea riscului de cancer colo - rectal (efectul apare si la cafeaua decofeinizata), dar exista o actiune insuficient dovedita de protectie fata de cancerul de san sau cel ovarian.
4. Cafeaua pare sa aiba si un efect dermoprotector, in expunerile prelungite la soare.
5. Cafeaua scade riscul de diateza urica si guta. In doze mari, cofeina poate fi bronhodilatatoare, motiv pentru care cafeaua era folosita in trecut in tratamentul astmului.
6. Cafeaua are un efect diuretic (prin intermediul cofeinei, care antagonizeaza adenozina la nivel glomerular, crescand fluxul sanguin renal si, deci, filtrarea) si stimuleaza persitaltismul intestinal, fiind usor laxativa.
7. In doua studii efectuate la Harvard School of Public Health s-a determinat efectul protector al cafelei asupra colecistului, inclusiv in ceea ce priveste litiaza. Cafeaua are oricum efect colecistokonetic, iar efectul antilitiazic a fost absent in cazul consumului de cafea decofeinizata.
8. Taninurile din cafea pot reduce potentialul cariogenetic al alimentelor. Experimente efectuate in vitro au indicat efectul polifenolilor de reducere a activitatii enzimelor bacteriene si, deci, de diminuare a formarii placii dentare.
Ramane deschisa calea studiilor care sa urmareasca in ce masura nivelul de antioxidanti din cafea poate avea si alte roluri benefice asupra consumatorilor sau in ce masura rolurile pozitive deja evidentiate au la origine tocmai acesti antioxidanti. Fara pretentia de a extrapola rezultatele, nu putem omite un studiu recent (publicat in 2006), efectuat pe 41.836 de femei aflate dupa menopauza si la care a fost indicat clar faptul ca antioxidantii din cafea, avand actiune antiinflamatorie, au redus riscul de a dezvolta boli cardio - vasculare sau alte boli in a caror etiologie inflamatia joaca un rol central. Desi efectele consumului de cafea sunt extrem de diferite in functie de individ, se considera ca echivalentul a 300 mg de cofeina ingerata prin intermediul cafelei nu reprezinta un risc pentru cei mai multi dintre consumatori.
Comentariile 301-350 din 396
ieri va ziceam ca de pe acelasi browser in 24 ore nu merge daca ai mozilla si ie si/sau chrome, opera, safari doar atunci, si la cateva ore distanta un vot de altul Succes la toata lumea!!!
Ai gasit pentru mijka: 64 monede
ai gasit 52 monede
ai gasit 43 monede
ai gasit 56 monede
ai gasit 31 monede
ai gasit 34 monede
Ce se intampla? De ce nu-mi apar voturile pe care le-am dat?
Ai gasit pentru tony11: 30 monede
udany1981 astept votul tau
Ai mai votat in ultimele 24 de ore pentru pufoasa2006. Te rugam sa astepti trecerea unui numar minim de 24 ore intre voturile tale pentru plantatia lui pufoasa2006.
Ai gasit pentru aguilera: 1 specialist in deshidratare
de ce nu apar mesajele pe care le scriu???????????? cenzurat la ce???????
ma ajuta si p mine cineva,...cum sa vad pontul d p twitter?
bog daca imi dai mie iti dau si eu daca nu nu iti da nimeni :)))))))))))
votez pe bog1976
puricepeoaie, nu rade :))) nu`i frumos :))) u nu stii k Romania e in criza? :))))
EU MA RETRAG...NOAPTE BUNA TUTUROR...DOLLO TE-AM VOTAT SI PE TINE
AM SCRIS ACUM CATEVA MIN. SI NU APARE...DE CE?????EU AM VOTAT SI NU AM PRIMIT NICI MACAR UN SG. VOT...
Ai gasit pentru ovidiupassaris: 51 monede
Ai gasit pentru dollo: 34 monede
bafta la voturi si nu trisati returnati votul va rog nb pa pa
Ai gasit pentru puricepeoaie: 39 monede
stiu ca noi ne-am mai votat
Ai gasit pentru dollo: 71 monede
l-am votat deja si se face ca ploua
loricik_G astept votul tau
mi-ai dat 70 dar mersi oricum
poti vinde pana la 50 de cani nescaffe putem face doar 62 de cani 12 raman pe plantatie dar se aduna la numar
Ai gasit pentru AsToR: 55 monede
Ai mai votat in ultimele 24 de ore pentru puricepeoaie. Te rugam sa astepti trecerea unui numar minim de 24 ore intre voturile tale pentru plantatia lui puricepeoaie.
Ai gasit pentru Rocss: 51 monede
ti am gasit 73 monede
38 monede ti am gasit
ti am returnnat ;)
linkul nu ma lasa sa il trimit, dar are la final exact ca la tine, cum ai rocss/, eu am badbaby/ astept mesaj
merci de vot ne votam si maine
nu ma lasa sistemul sa trm linkul nu stiu de ce dar cum ai tu in link catutza_nyno/ eu am badbaby/ ASTEPT VOT
astept sa ma votezi
te rog ia linkul din paginile anterioare unde am postat comentariu pt ca nu pot sa trimit linkul nu imi da voie
sa iei linkul din paginile anterioare ca nu ma lasa sa il trimit astept mesaj
astept votul de la tine
Ai gasit pentru cokkko: 1 specialist in prajire
Ai mai votat in ultimele 24 de ore pentru cokkko. Te rugam sa astepti trecerea unui numar minim de 24 ore intre voturile tale pentru plantatia lui cokkko.
cauta linkul in comentariile de inainte ca nu ma lasa sa trm linkul
cauta linkul in comentariile de inainte ca nu ma lasa sa trm linkul
te-am votat acum acum am vazut mesajul merci
Ai mai votat in ultimele 24 de ore pentru catutza_nyno. Te rugam sa astepti trecerea unui numar minim de 24 ore intre voturile tale pentru plantatia lui catutza_nyno.
Ai mai votat in ultimele 24 de ore pentru Kyiaaa. Te rugam sa astepti trecerea unui numar minim de 24 ore intre voturile tale pentru plantatia lui Kyiaaa.
m-ati votat? ca nu apar comentariile????
Posteaza comentariu