Reduce hipertensiunea arteriala si colesterolul
Cea mai importanta substanta activa este hesperidina care are un rol semnificativ in reducerea hipertensiunii arteriale, a colesterolului "rau" si are proprietati antiinflamatorii. Ea este prezenta in coaja de portocala si in pielita care inveleste miezul. Un truc pe care il poti aplica este sa razi coaja de portocale si sa o folosesti la asortarea salatelor, in ceai, iaurt, supe, terci de ovaz sau orez pentru a te bucura de beneficiile pe care le aduce.
Ce beneficii are portocala pentru sanatate: Intareste sistemul imunitar
Vitamina C este vitala pentru un sistem imunitar puternic. Principalul rol al acestuia este sa ne protejeze de boli, de aceea portocalele fac bine in diverse afectiuni: raceli, gripa, infectii recurente la nivelul urechii, etc. Datorita numeroaselor beneficii aduse de vitamina C, nu este de mirare ca expertii au asociat-o cu un risc scazut de deces din cauza cancerului si a problemelor cardiovasculare.
Previne osteoporoza
Un pahar de suc de portocale te va ajuta sa impedici scaderea masei osoase si, implicit, sa previi osteoporoza, informeaza un studiu recent realizat de cercetatorii americani. “Aceasta este o problema cu care se pot confrunta barbatii in varsta, deoarece nivelul de testosteron scade odata cu inaintarea in varsta”, sustine dr. Farzad Deyhim, expert in nutritia umana si animala si coordonatorul cercetarii. Experimentul a cuprins 3 categorii de soareci: cei care nu au intampinat o schimbare in dieta lor, cei tratati cu suc de portocale si cei tratati cu suc de grepfrut (in fiecare dimineata administrandu-le suc proaspat cu bicarbonat de sodiu pentru a reduce aciditate). In urma experimentului, expertii au remarcat o crestere a densitatii osoase. “Exista peste 400 de substante active in citrice, insa trebuie sa stabilim clar care dintre ele aduce acest beneficiu”, explica expertii.
Suc de portocale, nu suplimente de vitamina C
Suplimentele de vitamina C nu asigura aceleasi efecte benefice precum sucul proaspat de portocale, arata rezultatele unui studiu efectuat de cercetatorii italieni si publicat in Jurnalul Britanic de Nutritie. Experimentul a urmarit 7 subiecti carora li s-a dat sa consume fie suc de portocale rosii (cu un continut de 150 mg vitamina C), fie apa fortificata cu vitamina C, fie apa fara vitamina C. Dupa analiza mostrelor de sange, rezultatele au aratat ca numai in cazul persoanelor care au consumat suc de portocale au existat efecte benefice.
Ce beneficii are portocala pentru sanatate: Are proprietati anticancerigene
In urma mai multor studii efectuate s-a constatat ca anumiti compusi din portocala sunt eficienti in lupta impotriva cancerului esofagian, orofaringian (cancer al gurii si gatului), cat si stomacal. Cercetatorii au constatat ca riscul de aparitie a acestor tipuri de cancer este cu 40-50% mai redus.
Protejeaza inima
Organizatia Mondiala a Sanatatii a informat intr-un raport ca o dieta in care sunt incluse multe citrice are rolul de a proteja inima de bolile cardiovasculare datorita continutul ridicat de folati, potasiu (care reduce hipertensiunea arteriala, protejeaza inima de atacurile de inima si tulburarile de ritm cardiac) si vitamina C. O portie de fructe sau legume reduce riscul unui atac de inima cu 4%, iar daca marim numarul portiilor la 5-6 pe zi cu atat creste si protectia oferita, ajungand pana la 19%.
Efecte pozitive in Alzheimer, Parkinson, diabet, scleroza multipla
S-a constatat ca citricele aduc beneficii in numeroase afectiuni precum: Alzheimer, Parkinson, artrita, astm, degenerescenta maculara, diabet, scleroza multipla, holera, gingivita, functionarea optima a plamanilor, cataracta, colita ulcerativa si maladia Crohn. De asemenea, ajuta la prevenirea obezitatii. In prezent, cercetatorii studiaza rolul pe care-l pot avea in stimularea si buna functionare a creierului.
Ce beneficii are portocala pentru sanatate: Sunt bogate in fibre
O portocala asigura 12,5% din necesarul zilnic de de fibre, reducand astfel nivelul colesterolului si prevenind aparitia aterosclerozei. De asemenea, ele sunt o gustare sanatoasa pentru diabetici deoarece tin sub control glicemia, iar fructoza impiedica cresterea nivelului de zahar din sange. Functioneaza si in cazul persoanelor care sufera de sindromul colonului iritabil, diminuand problemele cu constipatia sau diareea.
Impiedica formarea pietrelor la rinichi
Daca te confrunti cu aceste probleme, ai solutia la indemana: bea suc de portocale! Un studiu publicat in British Journal of Nutrition informeaza ca femeile care consuma 1/2 - 1 litru de suc de portocale, grepfrut sau mere in fiecare zi isi reduc semnificativ riscul de a face pietre la rinichi.
Previne aparitia ulcerului si a cancerului stomacal
Potrivit specialistilor, o portocala pe zi tine ulcerul. Un studiu recent publicat in Journal of the American College of Nutrition si efectuat pe un esantion de 6000 de adulti arata ca un pahar cu suc de portocale pe zi previne aparitia ulcerului gastric. De aceea, se recomanda o dieta cu alimente bogate in vitamina C pentru a impiedica dezvoltarea infectiilor cu Helicobacter pylori (bacteria care ne imbolnaveste stomacul).
Ce beneficii are portocala pentru sanatate: Are grija de sanatatea sistemului respirator
Consumul alimentelor bogate in beta-criptoxantina, un carotenoid pe care il gasim in special in portocale, porumb, dovleac, papaya, ardei rosu si piersici poate sa scada riscul de aparitie a cancerului pulmonar. Un studiu efectuat in 2003 pe un esantion de 60.000 de adulti care au consumat alimente bogate in acest carotenoid arata ca riscul de cancer pulmonar este cu 27% mai scazut.
Protectie impotriva artritei reumatoide
Un pahar cu suc proaspat de portocale consumat zilnic scade semnificativ riscul de a dezvolta artrita reumatoida, potrivit informatiilor publicate in Jurnalul American de Nutritie Clinica.
© Copyright:
Comentarii (1)
nu va recomand sa cumparati portocale dar in rest va recomad banane sau mere si va spun dece portocalele sint injectate cu apa sau coloranti pt gust exact cum se procedeaza la carnea de pui pe care o cumparati din supermarket. ps: mia spus un prieten(un fost angajat)
Posteaza comentariu