Dupa ce l-ai taiat in bucati este indicat sa nu-l lasi multa vreme deoarece contine enzime care il inmoaie din ce in ce mai tare pe masura ce sta. Daca vrei sa il folosesti in salatele de fructe, adauga-l ultima data ca sa eviti umezirea excesiva a celorlalte fructe. Potrivit unor cercetari publicate in Journal of Agricultural and Food Chemistry s-a constatat ca fructele taiate si pastrate la rece nu-si pierd proprietatile nutritionale nici dupa 6-7 zile, pierderile de vitamina C fiind de abia 5% (la mango, capsune, pepene rosu), 10% (la ananas), 12% (la kiwi) si 25% (la pepenele galben) dupa primele 6 zile.
Asadar, expertii au cuncluzionat ca procesarea minima un unui fruct nu afecteaza principalii antioxidanti din continut. Ceea ce inseamna ca pentru weekend poti sa prepari un bol mare cu salata de fructe, sa il pastrezi la frigider si sa te rasfeti in fiecare zi. Iar pentru a impedica kiwi sa devina moale daca sta in salata, pastreaza feliile intr-un dispozitiv ermetic si adauga-le la fiecare servire.
Sugestii de servire:
- in combinatie cu salatele de verdeata;
- amesteca-le cu iaurturi;
- garnitura pentru carnea de pui si peste;
- amesteca in blender pepene galben cu kiwi pentru a face o supa racoritoare, iar pentru o consistenta mai cremoasa poti sa adaugi putin iaurt;
- sunt o alegere excelenta pentru tartele cu fructe.
Cine trebuie sa evite kiwi?
- persoanele care au probleme cu rinichii si vezica biliara (contin oxalati care in cantitate mare favorizeaza cristalizarea pietrelor si influenteaza absorbtia calciului in organism);
- persoanele care sunt alergice la latex (s-a demonstrat ca exista o stransa legatura intre alergia la latex si posibilitatea de a declansa o alergie la kiwi, avocado si banane deoarece toate acestea contin proteine care, la fel precum cele din latex, pot avea efect alergic).
Posteaza comentariu