Protejeaza importiva infectiei tractului urinar
Coacazele au fost studiate timp de sute de ani pentru capacitatea lor de a preveni infectia tractului urinar. Astfel, s-a descoperit ca coacazele contin un agent antibacterian numit acid hippuric dar si alti compusi care ajuta la reducerea capacitatii bacteriei E.coli de a se lipi de peretii tractului urinar.
Inainte ca infectia sa se dezvolte, un agent patogen izoleaza zona si apoi penetreaza mucoasa de la suprafata peretilor tractului urinar. Coacazele previn aceasta aderare, astfel bacteria E-coli este spalata si apoi este eliminata prin urina.
Atata timp cat E-coli este responsabila de 80-90% dintre infectiile tractului urinar, protectia oferita de coacaze este semnificativa.
Protejeaza vezica urinara
Efectele protective ale coacazelor sunt datorate unui tip specific de tanin, care se gaseste numai in coacaze si afine, care interfereaza cu protejarea antibacteriana, prevenind implantarea acestora in peretii vezicii urinare si cauzand infectia. Totusi, daca bacteria se instaleaza indicat este sa ceri sfatul unui specialist, deoarece nu sunt studii clare care sa ateste ca sucul de coacaze este indicat in tratarea infectiei deja instalate, infectie care poate afecta si rinichii.
Combate virusul herpesului
Studiul de laborator publicat in octombrie 2004 in Jurnalul de Stiinta, Alimentatie si Agricultura sustine ca fitonutrienti din coacaze sunt eficienti impotriva virusului herpes simplex (HSV-2), cauza herpesului genital.
Intr-un mod asemanator, afinele protejeaza si impotriva infectiilor vezicii biliare prin prevenirea instalarii bacteriei in peretii vezicii biliare. Compusul antiviral al coacazelor, proantoc ianidina A-1, inhiba atasarea si penetrarea virusului herpes.
Protectie gastrointestinala si stomatologica
Nu numai infectia rinichilor, dar majoritatea afectiunilor infectioase sunt initiate de adeziunea organismului patogenic la tesuturile gazdei. Capacitatea coacazelor de a bloca aceasta adeziune a fost demonstrata nu numai importiva bacteriei E-coli, bacteria responsabila de infectiile tractului urinar, ci si importiva altor agenti patogeni comuni.
Delegatii la intalnirea Societatii Americane de Chimie si Conferinta Biologica Experimentala din 2002, de asemenea, au fost informati de capacitatea ainelor de a actiona ca probiotic natural, sustinand sanatatea impotriva bacteriilor care se dezvolta in tractul gastro-intestinal al omului in timp ce bacteria produce infectia si aduce afectiunea.
In acelasi jurnal au fost publicate studii care notau ca compusi din coacaze dizolva colectivul bacteriilor orale si scad nivelul de mutanti Streptococi din saliva - cauza majora care afecteaza dantura.
Protejeaza impotriva formarii pietrelor la rinichi
Coacazele contin acid quinic, un compus care nu are reactii neobisnuite in organism dar care produce minuni la nivelul urinei. Prezenta acidului quinic determina ca urina sa aiba un nivel foarte scazut de acid, suficient pentru a impiedica calciulul si ionii de fosfat sa formeze pietre insolubile.
In cazul pacientilor care fac periodic pietre la rinichi, sucul de coacaze este indicat pentru a reduce cantitatea de calciu ionizat din urina, oferind o protectie cu 50% mai ridicata impotriva formarii pietrelor la rinchi.
Scade nivelul de colesterolului LDL
Dupa nenumarate teste, cercetatorii de la Universitatea din Scranton au demonstrat ca antioxidantii din coacaze scad nivelul colesterolului LDL. De asemenea, testele pe animale realizate la alte 3 universitati au dovedit ca coacazele pot scadea nivelul total al colesterolului LDL (colesterolul "rau").
Cu toate ca nu este cunoscuta modalitatea prin care sucul de afine schimba nivelul colesterolului, cercetatorii cred ca efectul este datorat nivelului ridicat de polifenoli, un tip de antioxidant foarte puternic. Si se pare ca noi studii confirma aceasta ipoteza.
Creste nivelul colesterolului HDL
Un nivel scazut al colesterolului "bun"/ HDL este asociat cu un factor de crestere a afectiunilor cardiovasculare, dar consumand coacaze, fructe sau suc, vei reusi sa cresti nivelul colesterolului cardioptrotectiv HDL, sugereaza un studiu publicat in Jurnalul de Nutritie din Marea Britanie.
Obezitatea abdominala, trigliceridele mari si cresterea colesterolului HDL sunt cheia sindromului metabolic, o afectiune care creste riscul dezvoltarii diabetului de tip 2. Aceasta afectiune este cunoscuta ca fiind factorul primar in dezvoltarea afectiunilor cardiovasculare - cele mai intalnite afectiuni din lume.
Prevenirea cancerului
In 2002, la intalnirea nationala a Societatii Americane a Chimiei, Catherine Neto, profesor asistent la Universitatea din Massachusetts-Dartmouth, a prezentat cativa compusi descoperiti care erau toxici pentru o varietate de tumori canceroase, inclusiv de plamani, prostata, san si leucemia.
Studiul, astfel, a confirmat ca coacazele au un continut ridicat de antioxidanti si ca au capacitatea de a inhiba proliferarea celulelor canceroase la ficat.
Compusii gasiti in coacaza ajuta la prevenirea infectiilor tractului urinar, dar ajuta si la prevenirea cancerului, sugereaza cercetari suplimentare de la Universitatea din Massachusetts-Dartmouth conduse de Catherine Neto si raportate in Jurnalul de Stiinta a Alimentatiei si Agriculturii.
Totodata, trebuie mentionat ca aceste fructe delicioase sunt de ajutor si in prevenirea cancerului la san. Studii realizate in laborator sustineau ca proantocianide din coacaze inhiba proliferarea celulelor canceroase la om, prin determinarea sinuciderii celulelor cancerosa si stopand capacitatea de a se multiplica.
Posteaza comentariu