Metoda Montignac si conceptul de indice glicemic
Michel Montignac clasifica alimentele in functie de indicele lor glicemic (IG). Acesta masoara capacitatea unor glucide de a creste nivelul glicemiei. Cercetatorul american Jenkins a fost cel care a pus la punct scara indicilor glicemici. Pentru a o constitui, el a dat in mod arbitrar glucozei valoarea 100. Aceasta valoare corespunde absorbtiei intestinale a glucozei consumate in proportie de 100%. Exista mai multe clasificari ale indicilor glicemici. Montignac ii imparte in trei categorii:
- IG scazut, mai mic sau egal cu 35;
- IG mediu, cuprins intre 35 si 50;
- IG ridicat, mai mare de 50.
Exemple de alimente cu indice glicemic ridicat:
- IG 110: bere
- IG 100: glucoza
- IG 95: cartofi prajiti, faina de orez
- IG 90: faina alba
- IG 85: pop corn
- IG 70: zahar, orez, bauturi carbogazoase (cola), chips-uri, mamaliga
- IG 65: faina semi-integrala, paine de secara, paine neagra, porumb, ananas in sirop
- IG 60: banane, castane, faina integrala, pizza
- IG 55: Ketchup, piersici in sirop, sushi, papaya
Exemple de alimente cu indice glicemic mediu:
- IG 50: kiwi, ananas, mango, orez integral, paste integrale, suc de mere (fara zahar)
- IG 45: cereale integrale, nuca de cocos, paine prajita, banane verzi, struguri, marar
- IG 40: fulgi de ovaz, unt de arahide fara zahar, prune uscate, suc de morcov
Exemple de alimente cu indice glicemic scazut:
- IG 35: caise uscate, portocale, prune, mere, piersici, telina, iaurt
- IG 30: branza proaspata, morcovi, mandarine, clementine, lapte degresat, lapte de soia, pere, grepfrut, rosii, napi, marmelada fara zahar
- IG 25: faina de soia, humus, cirese, capsune, zmeura, seminte de dovleac
- IG 20: iaurt din soia, suc de lamaie fara zahar, pudra de cacao
- IG 15: spanac, tofu, dovlecei, ardei, masline, salata verde, soia, varza, varza de Bruxelles, broccoli, conopida, castravete, ceapa, ciuperci, ghimbir, nuci, migdale, arahide, germeni de grau
- IG 10: avocado
- IG 5: crustacei (homar, langusta, crab), otet, condimente (piper, patrunjel, oregano, busuioc, scortisoara, vanilie)
- IG 0: carne (de vita, de pui), ceai, cafea (fara zahar), fructe de mare.
Cele 2 principii ale metodei Montignac
Primul principiu consta in demonstrarea ineficientei dietelor hipocalorice. Montignac recomanda eliminarea alimentelor cu un indice glicemic mare (de exemplu cartofi, morcovi, sfecla) care favorizeaza o productie mare de insulina ce are ca urmare un surplus de energie, care se transforma in grasime.
Al doilea principiu se bazeaza pe alegerea alimentelor in functie de valoarea lor nutritionala:
- Glucidele indicate (zaharurile si carbohidratii) sunt cele cu un indice glicemic scazut si foarte scazut;
- Lipidele se vor alege in functie de natura acizilor grasi:
- acizii grasi saturati (untul, grasimea din carne) vor fi evitati;
- Proteinele vor fi alese in functie de originea lor (vegetala sau animala) si de modul in care actioneaza asupra organismului.
Fazele dietei Montignac
Faza 1: de slabire
Aceasta etapa difera in functie de numarul kilogramelor pe care fiecare persoana vrea sa le piarda. Astfel, poti opta intre:
- meniuri cu alimente preponderent proteico-lipidice, pe baza de carne si peste, cu un indice glicemic foarte scazut (sub 35);
- meniuri cu alimente preponderent glucido-proteice, care contin putine grasimi poli si mononesaturate si din care lipsesc grasimile saturate. Se vor consuma alimente cu indice glicemic sub 50.
Meniul zilnic trebuie sa fie compus din trei mese principale: un mic-dejun consistent, un pranz normal, o cina usoara si doua gustari. Fructele trebuie consumate cu o jumatate de ora inainte de masa. Zaharul si painea alba sunt interzise cu desavarsire in aceasta faza, la fel si fainoasele (cartofi, orez, paste etc.) si alcoolul. In ceea ce priveste cafeaua, se poate opta pentru cea fara cofeina. Nu exista meniuri prestabilite. Alimentele permise pot fi combinate in modul in care fiecare doreste, pastrandu-se recomandarea de a nu asocia, la aceeasi masa, glucide cu lipide sau cu proteine animale. La micul dejun, de exemplu, poti opta pentru:
- paine integrala cu marmelada fara zahar;
- cereale integrale;
- iaurt slab;
- oua;
- sunca slaba;
- branza;
- cafea decafeinizata;
- ceai.
Pranzul poate sa contina:
- peste si carne slaba de toate tipurile;
- oua;
- branza;
- tot felul de legume, in afara de cartofi si sfecla.
Cina este asemanatoare cu pranzul, dar ceva mai usoara. Poti opta intre:
- supa de legume;
- orez integral;
- salata de legume;
- oua;
- branza cu 0% grasime.
Daca pranzul a cuprins proteine si grasimi, la cina se vor consuma carbohidrati cu indice sub 50.
Faza a 2-a: de mentinere
In aceasta etapa trebuie sa te concentrezi pe mentinerea greutatii la care ai reusit sa ajungi in prima faza. Ai o mai mare libertate in alegerea alimentelor, dar in continuare trebuie sa fii foarte atenta si sa nu faci excese. Iata cateva reguli care trebuie respectate in aceasta etapa:
- trebuie sa consumi paine doar la micul-dejun si sa optezi doar pentru cea integrala;
- consuma in continuare carne slaba si peste;
- bea doar lapte degresat;
- nu consuma zahar;
- evita in continuare consumul de alcool. In aceasta faza este permis consumul de vin, dar cu moderatie;
- bea 2 litri de apa zilnic;
- ai mare grija la dulciuri; desi sunt permise in aceasta faza unele tentatii dulci (ca de exemplu, spuma de ciocolata), trebuie sa le consumi cu moderatie. Ideal ar fi sa le inlocuiesti cu fructele.
Dieta Montignac: avantaje si dezavantaje
Avantaje: "Principiile acestei diete (eliminarea zaharului, evitarea alimentelor cu indice glicemic crescut, a alcoolului, plus o dieta bogata in carbohidrati complecsi, proteine, lipide vegetale, fibre) pot deveni reguli ale unui stil de viata sanatos, spre care tindem cu totii", ne spune dr. Mihaela Gologan. De asemenea, dieta este foarte usor de urmat si poate fi tinuta cu succes de oamenii care au o viata activa.
Dezavantaje: "Trebuie sa existe un echilibru intre nutrientii adusi zilnic in alimentatie, altfel ea poate creste riscul cardiovascular in cazul unui consum mare de grasimi saturate sau poate produce stari de fatigabilitate in situatia unui consum redus de glucide complexe", avertizeaza specialistul. Asadar, daca iti doresti sa slabesti, inainte de toate, mergi la nutritionist. Un specialist te va putea indruma si iti va recomanda regimul care ti se potriveste cel mai bine si care te va ajuta sa scapi de kilogramele nedorite.
Comentarii (20)
eu am folosit dieta asta, am slabit 35 de kg intr-un an dupa care le-am pus la loc mult mai repede si chiar in plus.
a ţinut această dietă cineva. da şi câte kg a slăbit
Vreau sa tin si eu aceasta dieta dar nu prea stiu cum sa mananc!cum sa combin alimentele!sa ma ajute si pe mine cineva care a tinuto si sa-mi spuna mai exact cum arata o saptamana la ea!
Dragilor, cel mai bine este sa cumparati cartea lui michel montignac pe care am luat-o si eu de la librarie si pe care am mai vazut-o si prin anticariate. Si asta pt ca va lamuriti complet asupra dietei (vi se pare putin plictisitoare la inceput, atunci cand va expune "partea teoretica"a procesului care are loc in organismul dvs, dupa care devine dcic mai usor de citit), in plus aveti info exacte (treaba cu morcovii din articol: eroare totala, morcovii sunt interzisi!). Recomandarea mea este sa cititi toata cartea. E o lectura usoara (partea I cu termenii medicali cateodata poate parea mai grea pt cei neavizati), mai ales ca autorul are un stil f. degajat si cateva poante f. bune presarate pe ici, pe colo. Eu am tinut dieta la vreun an dupa nasterea celui de al 3-lea copil, dupa ce am "intarcat", cand mi-am dat seama ca metabolismul meu se schimbase (deh, varsta!) si nu mai slabeam "natural", alaptand copilul. Si.... m-am pus pe treaba! Primele 3 zile au fost mai dificile (nu foarte) pana mi-am dat seama cum sa combin mai bine alimentele asfel incat sa fie ok ca dieta si sa imi placa ceea ce mananc...dupa aceea, ma gandeam cum de am putut manca atatea prostii inainte! Pt ca este un regim care reduce treptat din cantitatea de alimente pe cate le consumi (Atentie! NU AI RESTRICTII CANTITATIVE decat exceptional), dar nu mai poti tu manca foarte mult la un moment dat ca nu iti mai permite organismul, chiar sa vrei. E un stil de alimentatie f. sanatos si satios (Stiu ca unii dintre voi, cand auziti cuvantul RESTRICTII, va ganditi automat la infometare sau dieta neplacuta ca gust - ei bine, NICI VORBA!) Eu am slabit in prima sapt 5 kg, in a doua vreo 3 si apoi vreo 2 saptamanal pana m-am oprit, ca nu mai aveam nevoie! (Insa am tinut-o strict si nu aveam nevoie decat de vreo12 kg sa dau jos!) La fel incercasem si eu o gramada de alte diete inainte care fie presupuneau un orar prea rigid (eu sunt o persoana activa) si nu il puteam urma, ori nu imi placea ce mananc, ori... mai curand ma ingrasam! Acesta insa a fost perfect. Nu am ajuns la spital, nu m-am infometat, nu m-am ingrasat dupa aceea! Am urmat faza II din regim dar pe o perioada foarte scurta (2 saptamani). V-am scris cu toata sinceritatea, mai ales pt ca am vazut ca unele dintre voi aveti nevoie de incurajare. Multa bafta! Si tot sincer.....se merita!
E foarte buna dieta, am tinut-o in paralel cu suplimentele duoslim si am slabit 35 de kg....o adevarata minune!
Daca vrei produse bio, cu IG scazut care sa va ajute in dieta va recomand http://www.montignacshop.ro/pages/produse-cat-2
In primul rand dieta motignac nu este un regim disociat. Cine a scris articolul nu acitit cartea, sau a citit-o fara prea multa atentie. Eu am slabit 17 kg in trei luni. Imi place acest mod de a manca si cred ca voi ramane la faza I mult timp de acum inainte.
buna,as dori sa stiu daca exista un forum unde sa ne putem incuraja una pe cealalta.Eu vreau sa ma apuc de aceasta dieta de maine si cred ca e foarte important sa poti impartasi cu altii din experienta ta,in plus este si un sprijin moral foarte important.Astept un raspuns in acest sens.Va multumesc!!!
Am tinut aceasta dieta si am scazut in greutate peste 40kg (nu ste gluma, nu este minciuna); fara alte retete de slabit si cu ceva miscare (mai mult mers). Ideea dietei este sa iti gasesti prorpiul echilibru alimentar - in prima faza, trebuie sa determini ce alimente sunt cu adevarat OK pt tine-e posibil ca painea neagra in combinatie cu marmelada fara zahar sa faca mai mult rau decat bine. In prima faza e mai bine sa notezi ce mananci si sa compari pe cantar
am inceput de o sapt si ma simt bine gatesc fara ulei,si mai mult la steamer, dar retete monti nu am, cine poate sa ma ajute.MULTUMESC ANTICIPAT
Eu tin regimula acesta dupa ce am ioncercat nenumarate4 altele. In 6 saptamini am reusit sa slabesc peste 7 Kg. Sint foarte multumita de rezultate si nu imi este niciodata foame. Meniul meu este in general cam asa: Dimineata cafea + lapte(stiu nu este indicat insa functioneaza si orice regim a-si tine nu ma pot lipsi de cafea+lapte) In jurul orei 9 amd 2 oua fierte sau conopita cu maioneza, sau briza degresata, etc. La prinz maninc carne fiarta, gratar sau la cuptor cu salata, ori vegetale oparite ori facute la gratar. pentru cina - in jur de ora 6, ceva asemanator cu prinzul insa diferit. Trebuie sa fii putin inventiv si gasesti sa maninci chiar foarte bine. Mult success.
la parerea mea este ceva real dar vreau sa stiu este chiar reteta dr Montignac? sunt citeva retete chiar de combinatie a mincarii?
Vreau sa stiu care sunt pasi intr-o dieta!!!!!!!!!!!Si care a dat randament!
eu mananc paine sanatoasa (din faina integrala) ma simt foarte bine si am si slabit
Am inceput aceasta dieta de 2 saptamani. In prima saptamana am scazut 2 kg. De atunci nimic. Imi poate spune cineva unde gresesc? Multumesc!!!!
Eu am tinut acasta dieta, dar trebuie sa stii cand sa te opresti din faza I si sa treci la faza II. Eu am slabit prea mult la un moment dat, nu am stiut ce sa fac si am ajuns la spital. Cred ca aceasta metoda se tine doar sub supravegherea unui specialist, dar din pacate specialisti in "Montignac" nu exista. Cred ca foarte putini realizeaza cum se procedeaza, nici macar unii nutritionisti nu inteleg. Asa cum spune chiar Montignac : pana nu vom intelege cum functioneaza acest regim asa zis "disociat" nu vom putea slabi si nu va merge.
vorbeste de morcov crud si morcov fiert. Prin fierbere morcuvul devine un aliment cu IG mare. :)
Nu prea stiu ce sa cred, de exemplu morcovul este incadrat ca fiind cu IG mic "IG 30: .... morcovi..." dupa care, mai jos zice "Montignac recomanda eliminarea alimentelor cu un indice glicemic mare (de exemplu ..., morcovi, ...)".Ce sa inteleg?Mie imi plac foarte mult morcovii.
A tinut cineva aceasta dieta? Cat timp si cate kg a dat jos?
Ar putea fi urmarit putin mai atent sirul "povestii", caisele uscate apar si cu IG 40, la mediu, si cu IG 35 la scazut
Posteaza comentariu