In materialul de saptamana trecuta, "Dieta anti-colesterol", am aflat unele informatii generaledespre ceea ce inseamna colesterolul si de ce anume trebuie sa ne ferim. Insa, din punct de vedere practic, se impun o serie de modificari ale stilului de viata si mai ales de alimentatie.
1. Trebuie limitate zaharul si alcoolul. Ele nu furnizeaza multi nutrienti, dar aduc multe calorii. Isi aduc deci contributia la cresterea colesterolului prin cresterea in greutate. Un organism supraponderal contine in exces grasimi saturate.
2. Anumite obiceiuri, cum ar fi fumatul si sedentarismul, pot mari riscul unor afectiuni cardiace. Fumatul ar trebui abandonat, iar exercitiile fizice (20-30 de minute, de 3 ori pe saptamana) ajuta la reducerea nivelului colesterolului si previn construirea depozitelor de colesterol. Tot miscarea duce si la reducerea stresului, un alt factor de risc important in cazul bolilor cardiovasculare.
3. Trebuie consumat des peste, de cel putin 3 ori pe saptamana. Anumiti pesti marini si oceanici cum ar fi macroul, somonul, heringul, tonul, contin un ulei numit acid gras Omega-3. Acesta contribuie la mentinerea unui nivel scazut al colesterolului in sange. Suplimentele pe baza de ulei de peste nu sunt totusi recomandate pentru ca aduc prea multe calorii.
4. Sunt de evitat alimentele cu continut ridicat de sodiu. Anumiti pacienti cu nivel de colesterol mare au si tensiune arteriala mare. Prin reducerea sodiului, se poate pastra tensiunea in limite normale. Sarea de masa este 50% sodiu. Sodiul este de asemenea un ingredient in multe alimente procesate. Se recomanda citirea etichetelor si alegerea numai a produselor care nu contin mai mult de 300mg de sodiu intr-o portie. Verdeata si mirodeniile pot fi folosite in locul sarii pentru a da gust mancarurilor. Nu trebuie folositi inlocuitorii sarii decat la recomandarea medicului.
5. Trebuie crescuta cantitatea de carbohidrati (paste, seminte, cartofi) consumata. Ca si grasimile, sunt o excelenta sursa de energie, dar fara efectul negativ pe care grasimile il pot avea asupra organismului. Dar, din nou, trebuie citite cu atentie etichetele produselor de patiserie, prajiturilor sau biscuitilor. De multe ori, pentru producerea acestora se foloseste ulei de cocos, ulei de palmier sau grasimi hidrogenate.
6. Consumati 20-30 de grame de fibre in fiecare zi. Alimente cum ar fi legumele, cerealele integrale, orezul brun, merele, capsunile si morcovii, trebuie consumate pentru ca ele contin fibra solubila. Aceasta ajuta la scaderea colesterolului din sange.
8. Mancatul la restaurant poate fi o problema. Trebuie evitate restaurantele fast foods, care de obicei ofera produse cu continut ridicat de grasimi si sodiu. Sunt bineinteles si multe restaurante care s-au aliniat necesitatii de a oferi o gama de produse cu grasimi si colesterol scazute. Se poate intreba despre ingrediente si despre cum au fost preparate mancarurile, iar alegerea trebuie facuta cu grija si se pot cere portii cat mai mici.
Acestea ar fi cateva sfaturi, care aplicate cu grija si perseverenta pot preveni cresterea colesterolului sanguin dar si reducerea nivelului acestuia. Noile etichete ale alimentelor, ofera consumatorilor informatii asupra continutului in grasimi, grasimi saturate, colesterol, sodiu si fibre. Daca aveti nevoie de ajutor in interpretarea acestor informatii, se poate consulta un medic sau un nutritionist.
Comentariile 51-60 din 60
Ce tratament ar trebui sa urmez daca colesterolul este 287mg/dl,iar trigliceridele 388,3mg/dl,iar lipidele totale sunt de 1124,05mg/dl?
Prietenul meu are 63 kg ,iar colesterolul lui este foarte mare,adica in 2 luni de la un colesterol ajuns la 200 acum il are dublu.Care este cauza?Pentru ca el nu manaca gras,foarte rar consuma carne de porc,vita,grasimile le evita,ouale la fel.Ce se poate face pentru ca el sa aiba un colesterol normal.Va rog foarte mult sa-mi raspunde-ti si daca puteti sa ma ajutati in privinta asta.Multumesc anticipat
Trebuie de luat in serios colesterolul marit.La inceput am crezut ca este ceva trecator.Totul s-a agravat in urma tratamentului si regimului ma simt bine.Aveam ameteli si simteam ca inima nu-si poate face datoria.Acum e bine.Colesterolul e f.serios.
o mare problema dupa un regim de 2ani nu am reusit sa scada deloc ce metode trebuie sa mai aplic ca aproape am obosit
sint operata de neoplasm de col din iulie 2005 datorita faptului ca am intrat la menopauza fortat am inceput sa ma ingras ,nar fi o problema foarte mare asta dar au bloato la goana colesterolulsi tri gliceridele colesterol= 394 iar trigliceride 210 urmez cu medicamente=sortisde 20 mg.
ce cantitate de sare poate fi consumata daca ai colesterolul ridicat? reprezinta sarea un risc pentru colesterol?
ce tratament poate face pt colesterol are valoarea =284,9mg/dl si trigliceridele=251,9mg/dl +HDL COLESTEROL=58,37MG
VREAU SI EU UN TRATAMENT PT SCADEREA VALORILOR TREBUIE UN REGIM DRASNIC SAU NU
ce tratament poate face pt colesterol are valoarea =284,9mg/dl si trigliceridele=251,9mg/dl
omega 3 poate inlocui pestele? sotul meu nu mananca peste deloc.e alergic si va intreb daca poate lua omega 3, multumesc si ce medicamente poate lua
Posteaza comentariu