Atunci cand mancam, organismul nostru transforma carbohidratii in glucoza, care circula prin sange, fiind cea mai importanta sursa de energie a corpului. Nivelul zaharului in sange se numeste glicemie si aceasta poate afecta atat senzatia de foame, cat si nivelul energetic al organismului, dictandu-i acestuia sa arda sau sa depoziteze grasimile.
Pancreasul nostru secreta un hormon numit insulina care transporta glucoza sanguina la celule, unde este folosita ca sursa de energie. Atunci cand consumam produse de panificatie rezultate din cereale rafinate -deci lipsite de fibre- acestea sunt procesate rapid, iar glucoza rezultata trece in circuitul sanguin.
In acest fel pancreasul se va extenua sa produca o cantitate uriasa de insulina necesara neutralizarii glucozei aflata in cantitate prea mare in sange. Acest exces de insulina ii "spune " corpului ca exista o cantitate mare de energie disponibila si ca lipidele (grasimea) nu mai trebuie consumate, ci depozitate.
Problema cea mare de fapt nu este depozitarea de grasimi ca urmare a excesului de insulina; grasimi se depoziteaza indiferent ce mancam si nu se catabolizeaza (degradeaza complet). Marea problema este ca excesul secretiei de insulina este urmat de o insuficienta de insulina care induce o stare de oboseala, foame si dorinta de manca din ce in ce mai mult.
Rezultatul nefericit al acestui scenariu este instalarea permanenta a unei dorinte organice de ceva cat mai dulce, lucru care se repeta in fiecare zi iar daca ne mai urcam si pe cantar, incepe al doilea act al tragediei.
Ce se poate face poate face pentru a combate aceste reactii nefavorabile? In primul rand trebuie limitata cantitatea de zahar din lichidele consumate in timpul zilei: ceai, cafea, racoritoare, etc. De asemenea, trebuie data o atentie sporita alimentelor fara grasimi, deoarece acestea pot avea un continut mare in glucide (zahar si amidon).
Etichetele alimentelor trebuie citite cu atentie pentru a evalua cantitatea de zaharuri ce urmeaza a fi consumata. Fructele foarte dulci si mierea contin intr-adevar zahar natural, insa tot zahar este si influenteaza nivelul insulinei si al glicemiei. Asadar, consumul lor trebuie limitat.
Este, de asemenea, important sa se inteleaga ce se intampla atunci cand sarim o masa sau cand urmam o dieta foarte drastica. In aceste situatii organismul nostru crede ca este infometat dintr-un anumit motiv si incetineste metabolismul pentru a-si conserva energia. Ceea ce se conserva este, stim cu totii, depozitul de grasime; pierderea ponderala se va face pe baza apei (deshidratare) si a muschilor.
Mentinerea cat mai constanta a glicemiei este cea mai eficienta metoda de slabire: nu trebuie renuntat niciodata la o masa principala (in special la micul dejun) si trebuie consumate gustari (fructe si legume proaspete) bogate in nutrienti intre aceste mese principale.
Alimentatia echilibrata, cu mese dese si reduse cantitativ previn puseele de foame exacerbata, furnizeaza constant energie organismului si mentin un metabolism eficient si o silueta armonioasa (si mai ales fara efort).
© Copyright:
Comentariile 51-75 din 75
buna, acum o luna am facut analiza si a iesit glicemie 326, am facut regim si nu scade sup 200, acum este o zii 260-226-206 ultima data astazi diminatea a fost 218.... te rog spunem ce sa fac si sa stiti nu mai manenc deloc zahar sau dulce. multumesc mult.
Care sunt valorile normale a glicemiei la un barbat de 45 ani. Multumesc anticipat
am avut glicemia 142 ce-mi medicament imi recomandati
am facut o parte din analize acum 3 saptamani si mi au gasit glicemia 77 ce ar trebui sa fac sa fie in limitele normalului tinand cont de faptul ca am 176m si 100 kg
Întâmplător mi-am făcut analiza şi am descoperit glicemia 228,tensiunea 13 cu 89.Există legătură între glicemie mărită şi tensiune mare? Am 46 ani ,172cm, 78kg.
Copilul meu are 10 ani si are glicemia 110.Ce alimente sa consume pentru a scadea glicemia?Ce alt ceva trebuie sa faca?
am la glicemie 66.56mg/dl este normal?
varsta 64 inaltime 1.63 greutate 76 kg ,sedentar hipertensiv cu tratament Colesterol 253 mg/dl HDL 37,5mg/dl LDL 136mg/dl TRIGLICERIDE 282 mg/dl GLICEMIE 94,3m/dl Este grav? Ce pot sa fac pentru scaderea trigliceridelor si LDL? Mananc cam multa paine si dulciuri pe care simt nevoia sa le am foarte des. Va multumesc
Nu exista o greseala de redactare in textul "Acest exces de insulina ii "spune " corpului ca exista o cantitate mare de energie disponibila si ca lipidele (grasimea) nu mai trebuie consumate, ci depozitate. " care ar fi trebuit sa inceapa cu "Acest exces de glucoza..."; asa imi spune logica mea :)
a treia luna consecutiva cu glicemie mare (145, 157, 184), regim tin (adica nu mananc decat carne de vita, pui si peste , am eliminat tot ce contine zahar, ) si totusi glicemia este mare. Stresul influienteaza? Ce ar trebui sa fac?
Sotul meu a facut analiza glicemiei pentru o fisa medicala de angajare si in ziua respectiva mancase o placinta cu nuca si bause un ceai si o cafea. I-a iesit glicemia 180, drept pentru care in urmatoarea zi a fost nevoit sa o repete. Nu a mancat si nu a baut nimic a doua zi iar cu o seara inainte nu a mancat dulciuri sau alte produse care ar influenta cresterea glicemiei si totusi a doua zi i-a iesit glicemia 112. Care este situatia? Ce masuri ar trebui sa luam?
am glicemia 121 si trigliceridele peste 1000.ce se poate intampla si cum pot sa reduc valorile? Multumesc!!!!
am glicemia 140,ce se poate intampla si cum pot reduce valoarea ei.Ce alimente trebuie excluse din alimentatie?VA MULTUMESC
am facut recent analizele si eram destul de racit , tuse etc. glicemia a iesit 145 ce inseamna am inteles ca este mare... am 1.81 si 86 de kg.....
buna ziua! sotului meu i s-a spus ca are glicemia145 si ca are diabet. Este adevarat?
De o saptamina de cind a murit o sora (eu m-am ocupat de toate) am ajuns intr-o stare de epuizare psihica si fizica totala, iar ieri mi-a iesit glicemia 200. Ce fac? Repet azi analiza? Va multumesc.
am glicemia 61,49, varsta 25 ani, ce inseamna, ce riscuri sunt?
buna ziua! am glicemia la 145 ce puteti sa imi spune-ti? care sunt riscurile? ce regim alimentar ar trebui sa respect? nu cunosc riscurile....si daca sunte-ti dragut as dori sa ma informa-ti totul despre aceasta boala! va multumesc antiipat!
buna seara!va rog frumos sa imi spuneti si mie care sunt urmarile cresterii glicemiei si cele ale scaderii glicemiei. va multumesc frumos!la revedere
Am facut analizele de curand si am depistat glicemie 126 . Ce mi se poate intampla ?
ce se intampla daca ma trigliceridele peste 600
Dar trigliceridele peste 1000 ce se poate intampla?
Daca am 436 glicemia ce se poate intampla?
buna ziua.ma numesc vali bratu,am 36ani si de curand am efectuat analizele medicale unde printre altele mi-a iesit glicemia 115 si colesterolul 230.sunt motive de ingrijorare?mentionez ca am 180m si 84kg.multumesc anticipat
Buna ziua!, as dori sa va intreb daca am rezultatul la gicemie 120, ce probleme sunt? si cum as putea sa-l reduc? multumesc!
Posteaza comentariu