Despre glicemie si obezitate

Atunci cand mancam, organismul nostru transforma carbohidratii in glucoza, care circula prin sange, fiind cea mai importanta sursa de energie a corpului. Nivelul zaharului in sange se numeste glicemie si aceasta poate afecta atat senzatia de foame, cat si nivelul energetic al organismului, dictandu-i acestuia sa arda sau sa depoziteze grasimile.

Pancreasul nostru secreta un hormon numit insulina care transporta glucoza sanguina la celule, unde este folosita ca sursa de energie. Atunci cand consumam produse de panificatie rezultate din cereale rafinate -deci lipsite de fibre- acestea sunt procesate rapid, iar glucoza rezultata trece in circuitul sanguin.


In acest fel pancreasul se va extenua sa produca o cantitate uriasa de insulina necesara neutralizarii glucozei aflata in cantitate prea mare in sange. Acest exces de insulina ii "spune " corpului ca exista o cantitate mare de energie disponibila si ca lipidele (grasimea) nu mai trebuie consumate, ci depozitate.

Problema cea mare de fapt nu este depozitarea de grasimi ca urmare a excesului de insulina; grasimi se depoziteaza indiferent ce mancam si nu se catabolizeaza (degradeaza complet). Marea problema este ca excesul secretiei de insulina este urmat de o insuficienta de insulina care induce o stare de oboseala, foame si dorinta de manca din ce in ce mai mult.


Rezultatul nefericit al acestui scenariu este instalarea permanenta a unei dorinte organice de ceva cat mai dulce, lucru care se repeta in fiecare zi iar daca ne mai urcam si pe cantar, incepe al doilea act al tragediei.

Ce se poate face poate face pentru a combate aceste reactii nefavorabile? In primul rand trebuie limitata cantitatea de zahar din lichidele consumate in timpul zilei: ceai, cafea, racoritoare, etc. De asemenea, trebuie data o atentie sporita alimentelor fara grasimi, deoarece acestea pot avea un continut mare in glucide (zahar si amidon).

Etichetele alimentelor trebuie citite cu atentie pentru a evalua cantitatea de zaharuri ce urmeaza a fi consumata.
Fructele foarte dulci si mierea contin intr-adevar zahar natural, insa tot zahar este si influenteaza nivelul insulinei si al glicemiei. Asadar, consumul lor trebuie limitat.

Este, de asemenea, important sa se inteleaga ce se intampla atunci cand sarim o masa sau cand urmam o dieta foarte drastica. In aceste situatii organismul nostru crede ca este infometat dintr-un anumit motiv si incetineste metabolismul pentru a-si conserva energia. Ceea ce se conserva este, stim cu totii, depozitul de grasime; pierderea ponderala se va face pe baza apei (deshidratare) si a muschilor.

Mentinerea cat mai constanta a glicemiei este cea mai eficienta metoda de slabire: nu trebuie renuntat niciodata la o masa principala (in special la micul dejun) si trebuie consumate gustari (fructe si legume proaspete) bogate in nutrienti intre aceste mese principale.


Alimentatia echilibrata, cu mese dese si reduse cantitativ previn puseele de foame exacerbata, furnizeaza constant energie organismului si mentin un metabolism eficient si o silueta armonioasa (si mai ales fara efort).
 

Comentariile 51-75 din 75

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • marco duran pe 30 Oct 2008, 16:09
    glicemie mare

    buna, acum o luna am facut analiza si a iesit glicemie 326, am facut regim si nu scade sup 200, acum este o zii 260-226-206 ultima data astazi diminatea a fost 218.... te rog spunem ce sa fac si sa stiti nu mai manenc deloc zahar sau dulce. multumesc mult.

    21
    7

  • daniela pop pe 28 Oct 2008, 21:22
    glicemie

    Care sunt valorile normale a glicemiei la un barbat de 45 ani. Multumesc anticipat

    19
    9

  • szabo maria pe 12 Oct 2008, 14:52
    glicemia

    am avut glicemia 142 ce-mi medicament imi recomandati

    23
    9

  • mihnea pe 9 Sep 2008, 21:10
    glicemia

    am facut o parte din analize acum 3 saptamani si mi au gasit glicemia 77 ce ar trebui sa fac sa fie in limitele normalului tinand cont de faptul ca am 176m si 100 kg

    13
    4

  • sandu pe 25 Aug 2008, 08:31
    glicemie si tensiune

    Întâmplător mi-am făcut analiza şi am descoperit glicemia 228,tensiunea 13 cu 89.Există legătură între glicemie mărită şi tensiune mare? Am 46 ani ,172cm, 78kg.

    8
    11

  • carmen pe 15 Aug 2008, 22:11
    glicemia

    Copilul meu are 10 ani si are glicemia 110.Ce alimente sa consume pentru a scadea glicemia?Ce alt ceva trebuie sa faca?

    9
    9

  • ganea klara pe 14 Aug 2008, 19:49
    glicemie

    am la glicemie 66.56mg/dl este normal?

    8
    15

  • soare dan pe 31 Iul 2008, 10:33
    trigliceride

    varsta 64 inaltime 1.63 greutate 76 kg ,sedentar hipertensiv cu tratament Colesterol 253 mg/dl HDL 37,5mg/dl LDL 136mg/dl TRIGLICERIDE 282 mg/dl GLICEMIE 94,3m/dl Este grav? Ce pot sa fac pentru scaderea trigliceridelor si LDL? Mananc cam multa paine si dulciuri pe care simt nevoia sa le am foarte des. Va multumesc

    4
    1

  • sebastian pe 29 Iun 2008, 08:59
    greseala de redactare ?

    Nu exista o greseala de redactare in textul "Acest exces de insulina ii "spune " corpului ca exista o cantitate mare de energie disponibila si ca lipidele (grasimea) nu mai trebuie consumate, ci depozitate. " care ar fi trebuit sa inceapa cu "Acest exces de glucoza..."; asa imi spune logica mea :)

    6
    2

  • dobre pe 7 Iun 2008, 17:48
    diabet

    a treia luna consecutiva cu glicemie mare (145, 157, 184), regim tin (adica nu mananc decat carne de vita, pui si peste , am eliminat tot ce contine zahar, ) si totusi glicemia este mare. Stresul influienteaza? Ce ar trebui sa fac?

    0
    0

  • dana pe 7 Iun 2008, 11:10
    Glicemie mare

    Sotul meu a facut analiza glicemiei pentru o fisa medicala de angajare si in ziua respectiva mancase o placinta cu nuca si bause un ceai si o cafea. I-a iesit glicemia 180, drept pentru care in urmatoarea zi a fost nevoit sa o repete. Nu a mancat si nu a baut nimic a doua zi iar cu o seara inainte nu a mancat dulciuri sau alte produse care ar influenta cresterea glicemiei si totusi a doua zi i-a iesit glicemia 112. Care este situatia? Ce masuri ar trebui sa luam?

    4
    0

  • mihai pe 7 Iun 2008, 09:44
    glicemie

    am glicemia 121 si trigliceridele peste 1000.ce se poate intampla si cum pot sa reduc valorile? Multumesc!!!!

    7
    1

  • vasile pe 31 Mai 2008, 20:00
    glicemie

    am glicemia 140,ce se poate intampla si cum pot reduce valoarea ei.Ce alimente trebuie excluse din alimentatie?VA MULTUMESC

    2
    4

  • m37all pe 30 Mai 2008, 16:55
    glicemie145

    am facut recent analizele si eram destul de racit , tuse etc. glicemia a iesit 145 ce inseamna am inteles ca este mare... am 1.81 si 86 de kg.....

    5
    7

  • adriana pe 25 Mai 2008, 07:27
    glicemie

    buna ziua! sotului meu i s-a spus ca are glicemia145 si ca are diabet. Este adevarat?

    4
    1

  • Catalin pe 15 Mai 2008, 14:36
    glicemie

    De o saptamina de cind a murit o sora (eu m-am ocupat de toate) am ajuns intr-o stare de epuizare psihica si fizica totala, iar ieri mi-a iesit glicemia 200. Ce fac? Repet azi analiza? Va multumesc.

    0
    3

  • BARBU ISABELLA pe 8 Mai 2008, 19:18
    glicemia

    am glicemia 61,49, varsta 25 ani, ce inseamna, ce riscuri sunt?

    1
    0

  • lucea stefan pe 7 Mai 2008, 11:52
    glicemia

    buna ziua! am glicemia la 145 ce puteti sa imi spune-ti? care sunt riscurile? ce regim alimentar ar trebui sa respect? nu cunosc riscurile....si daca sunte-ti dragut as dori sa ma informa-ti totul despre aceasta boala! va multumesc antiipat!

    0
    3

  • mihaela pe 2 Mai 2008, 22:04
    efectele glicemiei

    buna seara!va rog frumos sa imi spuneti si mie care sunt urmarile cresterii glicemiei si cele ale scaderii glicemiei. va multumesc frumos!la revedere

    0
    1

  • Coca pe 25 Apr 2008, 17:59
    Glicemie

    Am facut analizele de curand si am depistat glicemie 126 . Ce mi se poate intampla ?

    1
    0

  • andrei pe 10 Apr 2008, 20:28
    trigliceridele peste 600

    ce se intampla daca ma trigliceridele peste 600

    0
    4

  • Ispas Georgeta pe 1 Apr 2008, 11:31
    Trigliceridele

    Dar trigliceridele peste 1000 ce se poate intampla?

    1
    3

  • Ispas Georgeta pe 1 Apr 2008, 11:29
    Glicemia

    Daca am 436 glicemia ce se poate intampla?

    7
    1

  • vali bratu pe 28 Mar 2008, 11:58
    glicemie

    buna ziua.ma numesc vali bratu,am 36ani si de curand am efectuat analizele medicale unde printre altele mi-a iesit glicemia 115 si colesterolul 230.sunt motive de ingrijorare?mentionez ca am 180m si 84kg.multumesc anticipat

    3
    1

  • oprea florin pe 26 Mar 2008, 13:39
    glicemie

    Buna ziua!, as dori sa va intreb daca am rezultatul la gicemie 120, ce probleme sunt? si cum as putea sa-l reduc? multumesc!

    11
    5
Pagina « 1 2 »

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod