Riscul de cancer poate crește chiar și cu o felie de bacon
Ultimul studiu realizat de Universitatea Oxford și finanțat de Cancer Research Uk confirmă faptul că este nociv consumul de carne roșie. Dar cât de mare este riscul? Iată ce ar trebui să știi despre acest subiect!
Cercetătorii au analizat datele de la aproximativ o jumătate de milion de persoane implicate în studiul UK Biobank. În cei șase ani de studiu, au descoperit că 2.609 de persoane au dezvoltat cancer intestinal.
Oamenii de știință au estimat că un consum de 3 felii de bacon pe zi în loc de una ar putea crește riscul de cancer intestinal cu 20%. Pentru fiecare 10.000 de persoane din studiu care au consumat 21 de grame de carne roșie prelucrată pe zi, 40 au fost diagnosticate cu cancer intestinal.
Corelația pentru cei care au mâncat 76 de grame pe zi a fost de 48 de persoane din 10.000. 76 de grame de carne roșie gătită reprezintă aproximativ jumătate de friptură. O felie de bacon are aproximativ 23 de grame de carne procesată.Însă nu se știe sigur care este limita pe care ar trebui să o respecți. Din cele 41.804 de cazuri de cancer intestinal observate în fiecare an în Marea Britanie, 5.400 ar putea fi prevenite dacă oamenii nu ar consuma carne procesată deloc. Acest studiu arată că un consum ridicat de carne prezintă și un risc crescut de a face cancer. Evident, și viceversa este adevărată. Cu cât mănânci mai puțină carne roșie, cu atât mai puțin este posibil să faci cancer intestinal.
Însă fumatul prezintă un risc mult mai mare, provocând apariția a 54.300 de cazuri de cancer în fiecare an.Studiile arată că oamenii mănâncă prea multă carne roșie și procesată. Iar experții sfătuiesc oamenii să reducă acest consum periculos. Mai exact, le recomandă persoanelor care mănâncă mai mult de 90 de grame de carne procesată pe zi să reducă aportul la 70 de grame.
Există unele beneficii care vin din aportul de carne roșie - fiere și proteine. Oamenii pot consuma carne și pot rămâne sănătoși. Ce face periculos consumul de carne? Carnea procesată este modificată pentru a-și extinde durata de viață sau pentru a-și schimba gustul. Se crede că produsele chimice implicate în procesare ar putea crește riscul de cancer.
Temperatura de gătit ridicată, cum ar fi cea de la grătar, poate duce la apariția substanțelor chimice cancerigene.Când vine vorba de carnea roșie, cum ar fi carnea de vită, de miel sau de porc, există păreri că una dintre proteine (cea care îi conferă culoarea roșie) poate deteriora intestinul atunci când este descompunsă. Dar experții încă încearcă să înțeleagă pe deplin legătura.
Studiul acesta este o analiză aprofundată a legăturii dintre aportul de carne și cancerul intestinal. Rezultatele confirmă concluziile anterioare potrivit cărora consumul de carne roșie și procesată crește riscul de apariție a cancerului colorectal. Studiul arată, de asemenea, că fibrele dietetice reduc riscul de cancer colorectal.
Un consum ridicat de fibre este recomandat, chiar dacă există substanțe nutritive sănătoase din carnea roșie, cum ar fi vitaminele D și B, proteinele, fierul și zincul.O serie de factori de stil de viață are un impact semnificativ asupra riscului de cancer intestinal. Este vorbă despre vârstă, genetică, lipsa fibrei dietetice, inactivitatea și consumul ridicat de alcool.
Studiul a fost publicat în International Journal of Epidemiology.
Posteaza comentariu