Cum sa-ti invingi teama de caini?

Iti este teama sa mai iesi afara din apartament ca sa nu dai nas in nas cu un caine care rataceste pe strada? Ai impresia ca toti cainii au ceva cu tine, deoarece atunci cand treci...

Iti este teama sa mai iesi afara din apartament ca sa nu dai nas in nas cu un caine care rataceste pe strada? Ai impresia ca toti cainii au ceva cu tine, deoarece atunci cand treci pe langa ei devin deodata agresivi si irascibili?

Pentru a-ti invinge frica, trebuie sa intelegi ca ai de a face cu un animal cu personalitate si nu cu un monstru agresiv, care se gandeste in permanenta la cum sa atace si sa muste oamenii.

Bineinteles, este destul de dificil sa inveti sa-ti controlezi emotiile si reactiile in fata unui animal care-ti inspira frica... Insa, daca nu o faci, acestea se vor transforma foarte rapid intr-o fobie.

Atunci cand te afli fata in fata cu un caine de care iti este teama, organismul emana un miros, usor de detectat de catre animal. De asemenea, din instinct, ai tendinta sa-l privesti in ochi, pentru a-i urmari miscarile si a vedea daca te ataca sau nu.

Acest gest inseamna amenintare in limbajul canin, iar cainele poate deveni agresiv. Un numar mare de oameni carora le este teama de caini reactioneaza gresit in fata lor, devenind astfel vulnerabili sau chiar victime.

Te afli in fata unui caine necunoscut. Ce nu trebuie sa faci?

Este bine sa nu te apropii de un caine care nu te vede atunci cand treci pe langa el.

Nu incerca sa izolezi animalul (nu-l dirija spre un loc de unde nu poate sa fuga), deoarece, daca-si da seama ca nu mai are nici o iesire, poate deveni agresiv.

Uneori, se intampla ca o persoana bine intentionata, care vrea sa te faca sa depasesti teama de caini, sa-ti spuna: "Nu-ti face nimic, este pasnic, nu te ingrijora!".

Desi stapanul este langa el, nu te apropia brusc de animal si nu incerca sa-l mangai, lasa-l pe el sa decida cand este momentul sa va imprieteniti.

Nu te da inapoi si nu privi in ochi animalul.

Nu sta pe loc, asteptand o reactie din partea cainelui! Continua sa te deplasezi, insa cu mult calm.

Daca patrupedul vine spre tine, nu te da inapoi.

Nu tipa, nu gesticula nervos si nu o rupe la fuga din calea "atacatorului".

Nu-l atinge, nu incerca sa-l mangai sau sa-i vorbesti.

Nu incerca sa te sui pe vreun gard sau in vreun copac, deoarece cainele poate fi mai rapid decat tine.

Ce trebuie sa faci?

Cea mai simpla si eficienta reactie pe care trebuie sa o adopti este evitarea animalului. Daca acest lucru nu este posibil, iti ramane... indiferenta.

schimba trotuarul sau directia de mers;
priveste in pamant sau in sus atunci cand intalnesti un caine - acest lucru te va ajuta sa nu-ti focalizezi atentia asupra animalului;
evita sa-l privesti in ochi, deoarece se poate simti amenintat;
fii indiferenta, ignora-l, comporta-te ca si cand nu ar fi acolo;
vorbeste in gand cu tine insati - in acest fel, nu te mai concentrezi asupra animalului, iar frica se va reduce simtitor;
stai departe de caine;
daca se apropie de tine, lasa-l sa o faca, nu tipa si nu fugi - te va mirosi, apoi va pleca.

Cainele se afla in fata ta.
Cum reactioneaza?


Daca stai pe loc sau te dai inapoi privindu-l in ochi, va crede ca-l provoci. De asemenea, va citi pe fata ta frica si va reactiona violent.

Daca tipi sau gesticulezi nervos, nu vei face decat sa-l instigi la agresivitate.

Daca fugi, va incerca - mai mult decat sigur... - sa te urmareasca.

Nu incerca sa te repezi spre el - unii caini pot lua acest gest ca pe o joaca, altii - ca pe o amenintare.

In toate aceste situatii, devii un personaj interesant pentru caine, iar daca animalul are incredere in fortele proprii, va incerca sa profite de situatie si sa te domine.

Nu exista o reteta care sa te protejeze in totalitate de agresivitatea cainilor. Insa poti incepe prin a adopta o atitudine pasiva si indiferenta fata de animal. Astfel, cu siguranta vei putea evita situatiile conflictuale.

Nu uita faptul ca un caine nu ataca niciodata nemotivat. Chiar daca ti se pare ca are un comportament inexplicabil, gandeste-te intotdeauna ca animalul actioneaza conform unei mosteniri genetice si potrivit instinctului de conservare.

In limbajul medical, teama de caini se numeste chinofobie. Cele mai frecvente simptome ale chinofobiei sunt:

stari de ameteala;
palpitatii;
atacuri de panica;
greutati de respiratie;
stari de greata;
transpiratie excesiva pe tot corpul;
gura uscata;
tremurat;
incapacitate de a vorbi sau de a gandi clar;
pierderea controlului asupra corpului;
frica de moarte.

Ce faci daca esti amenintata de un caine?

La caine, maraitul, privirea fixa, zbarlitul parului, coltii expusi cu agresivitate din cavitatea bucala sunt semnele de amenintare care preced, cu siguranta, un atac.
Te afli in fata unui caine amenintator care este gata sa te atace?

mergi calm;
ramai tacuta, nu vorbi si nu tipa, deoarece nu vei face decat sa-i atragi atentia;
intoarce privirea - doar asa ii demonstrezi ca nu te intereseaza prezenta lui;
treci pe celalalt trotuar, pentru a-l face sa inteleaga faptul ca nu doresti sa te apropii de el;
tine bratele pe langa corp;
respira profund;
indeparteaza-te incet;
in cazul in care te impiedici si cazi, strange genunchii la piept, protejandu-ti gatul cu bratele si nu scoate nici un sunet. Un caine nu este interesat de o persoana tacuta si nemiscata. Doar agitatia il determina sa devina agresiv.

Cui te adresezi in cazul in care esti muscata de caine?

Daca te musca un caine necunoscut, iar rana este superficiala (nu sangereaza, ci doar se invineteste), spal-o cu apa si sapun impotriva bacteriilor si aplica local un dezinfectant. Protejeaz-o mai multe zile cu un pansament steril.

Daca leziunea sangereaza mult, aplica un pansament antiseptic si mergi la spital, pentru a ti se administra vaccinul antirabic. Cainele trebuie dus la medicul veterinar, pentru a fi supravegheat timp de o luna.

 

Comentariile 51-54 din 54

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • ada pe 21 Oct 2008, 10:33
    mi-e fffffff frica de caini

    buna am 11 am si am o fobie de la 7 ani de cand era sa fiu muscata de un caine pichinez (adica unul fffff mic) am o fobie nu suport sa vad caini cand ii vad incep sa transpir ,sa respir greu , ametesc si simt ca mi se inmoaie pisioarele nu stiu ce sa fac sfaturile astea nu imi folosesc delocpur si simplu nu ma pot controla

    1
    1

  • carmen pe 2 Oct 2008, 12:47
    teama ,team si iar teama

    Si eu sunt in aceeasi situatie,cand vad cate un caine imi vine sa o rup la fuga....incerc din greu sa ma controlez..imi zic in gand ca nu mie frica dar degeaba...acum vreo 2 saptamani intr-o dimineata cand plecam la serviciu in fata blocului erau niste caini am incercat sa nu-i bag in seama dar deodata i-am auzit in spatele meu cum veneau si latrau,pur si simplu am paralizat de firca si am intrat intr-o scara....am un chin dimineata sa plec la servici pt ca sunt fff multi cani in acea zona si nu stiu cum sa scap de aceasta fobie

    1
    0

  • Mihaela Ilie pe 23 Iul 2008, 15:54
    Teama de caini

    Si mie mi-este teama de caini, si asta dupa ce am fost muscata de doua ori - pana atunci credeam ca, daca tu nu ii faci nimic unui caine, atucni nici el nu are motive sa te atace. Dar se pare ca nu este asa! Desi nu am fost muscata foarte tare (in comparatie cu multele cazuri prezentate in presa), de atunci mi-este groaza numai cand ii va. Sfaturile dumneavoastra pot fi de folos in unele situatii, dar nu cred ca folosesc mereu. Ce ne sfatuiti insa sa facem cand trebuie sa trecem pe langa /printre o haita de caini vagabonzi (si nu exista alta cale de trecere? Mai ales cand sunt agitati, se starnesc unul pe celallat? Eu locuiesc in cartierul Militari si, la intersectia dintre str. Rasaritului cu str. Liniei sunt vreo 10 caini vagabonzi (autoritatile nu fac, evident, nimic in acest sens) - pana acuma am reusit sa nu fiu agresata, dar nu este o situatie normala!!! Sau, alta situatie: treci pe langa o curte, cu poarta deschisa, de unde iese cate un caine care se repede la trecatorii de pe strada, considerand ca trebuie sa "protejeze zona": Ce poti face in asemenea caz, cand tu vrei sa treci si nu poti??? Sunt ingrozita iar viata mea a devenit, de frica cainilor, un calvar... Este atata de frumos sa te poti plimba pe jos, dar fara sa iti fie frica ca vei fi agresat..

    1
    0

  • olteanu ana maria pe 10 Apr 2008, 14:49
    chinofobia

    Eu am 26 de ani si am o teama foarte mare de caini , de toti , aprope sid e cei foaret micuti cred ca ma pot musca:).Este foarte neplacut intrucat abia imi prieste sa am plimb si eu singura ..si cum astept un copil, nu stiu cum am sa ma pot plimba cu el... Am fost muscata pe la spate acuma cativa ani, posibil sa mi se traga de atunci! Totusi nu pre sunt de acord cu unele din recomandarile d-voastra, cum as putea eu cand vad ca un caine latra si ranjeste la mine sa ma fac ca nu ma intereseaza , ba sa i intorc spatele!! ? ii urasc tare pe caini astia si ma compatimesc ca am as amare frica , dar nu pot sa mi o stapanesc deoarece stiu sigru ca te pot musca de a binelea!! si fara motiv...

    3
    0
Pagina « 1 2 »

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod