Ingredientele naturale pe care probabil le ai deja în casă sunt grozave pentru a obține culori frumoase. De asemenea, este o activitate excelentă și pentru copii, mai ales pentru că nu implică vopsele chimice.
Tradiția de a vopsi ouă este foarte veche și a apărut, de fapt, înaintea creștinismului. Însă în prezent, ouăle colorate sunt principalul simbol al acestei sărbători deosebit de importante pentru creștini. În mod tradițional, ouăle se vopsesc în nuanțe intense de roșu, care simbolizează sângele lui Hristos.
Apariția vopselelor sintetice pentru colorarea ouălor de Paște a dus la pierderea treptată a obiceiului de a folosi ingrediente naturale. Dar cum tot mai mulți oameni vor să aleagă variante naturale, care nu sunt nocive pentru sănătate și mediu, colorarea ouălor de Paște cu ajutorul ingredientelor naturale începe să-și recâștige popularitatea.
Citește și:
Citește și: Friptură de miel pentru Paște. Cele mai bune rețete ale lui Jamie Oliver
În prezent se folosesc ingrediente naturale care în trecut nu erau accesibile oricui, precum turmericul sau floarea de hibiscus. Astfel că poți încerca mai multe variante de culori, nu doar roșul clasic.
Rezultatul obținut depinde de concentrația vopselei naturale, ce culoare au deja ouăle, putând fi albe sau maronii, cât timp și de câte ori scufunzi ouăle în vopsea.
Iată câteva variante de vopsea naturală pe care le poți folosi pentru a colora ouăle de Paște:
Pentru fiecare cană cu apă, folosește aceste cantități:
1 cană cu varză roșie tocată - vei obține nuanțe de albastru pe ouăle albe și verde pe ouăle maronii;
1 cană cu frunze de ceapă roșie - ouăle vor avea o nuanță de roșu sau violet lavandă;
1 cană cu frunze de ceapă galbenă - ouăle albe vor deveni portocalii, iar cele maronii vor avea o nuanță de roșu ruginiu;
1 cană cu sfeclă roșie rasă - ouăle albe devin roz, iar cele maronii devin brune;
2 linguri cu pudră de turmeric - vei obține ouă galbene;
1 plic de ceai de hibiscus sau ceai de fructe cu flori de hibiscus - ouăle vor avea o nuanță de violet lavandă.
Adaugă o lingură de oțet alb la fiecare cană de lichid colorat strecurat.
Oțetul fixează culoarea și ajută pigmenții naturali să penetreze coaja ouălor. Pentru 12 ouă ai nevoie de patru căni de lichid colorat.Pentru a obține o nuanță intensă, numărul de scufundări în vopsea este mai important decât durata de scufundare a ouălor în vopsea. Cu cât scufunzi de mai multe ori ouăle în vopsea, cu atât nuanța va fi mai intensă. În acest fel poți controla ce culoare finală să aibă ouăle.
După ce ouăle s-au uscat, unge-le cu puțin ulei pentru a le oferi strălucire și pentru a pune în evidență culorile obținute.
Cum să procedezi
Pune într-o cratiță cantitate de apă de care ai nevoie pentru cantitatea de vopsea dorită. Adaugă ingredientele pentru culoare (varza roșie, frunzele de ceapă etc.) și lasă până când dă în clocot.
Fierbe la foc mic timp de 15 până la 30 de minute.
Verifică nuanța - vopseaua este gata când are o culoare cu câteva tonuri mai închisă decât culoarea pe care vrei să o aibă ouăle.Ia cratița de pe foc și lasă lichidul la răcit. Strecoară și adaugă oțetul - 1 lingură pentru fiecare cană de lichid colorat.
Așază ouăle într-un vas și toarnă deasupra vopseaua obținută. Ai grijă ca toate ouăle să fie complet scufundate.
Pune în frigider recipientul cu ouăle scufundate în vopsea și lasă la răcit până obții nuanța dorită.
Scoate ouăle, șterge-le și unge-le cu un șervețel pe care ai picurat puțin ulei.
Posteaza comentariu