Chiftelele din năut sau falafel, cum mai sunt numite ele, sunt delicioase. Dacă găseşti o soluţie ca să le prepari fără să le prăjeşti în ulei constituie şi o opţiune sănătoasă alături de o salată de crudităţi.
Ca să prepari chifteluţe din năut nu ai nevoie de foarte multe ingrediente. În funcţie de gusturile tale, poţi să le mănânci alături de o salată de pătrunjel, roşii, ceapă sau să le înveleşti într-o lipie împreună cu legumele preferate şi puţină pastă de susan (tahina).
Iată care sunt ingredientele folosite de mine:
- 2 căni cu boabe de năut, lăsat la înmuiat de seara până dimineaţa;
- 1 ceapă medie;
- 4 căţei de usturoi;
- 3 linguri de făină de ovăz (sau făină integrală);
- 1 legătură de pătrunjel;
- câteva fire de ceapă verde;
- 1/2 linguriţă de chimen şi coriandru seminţe;
- sare;
- piper;
- 1/2 linguriţă de curry;
- 1/3 cană cu apă;
- 4-5 linguri cu ulei de măsline extravirgin;
- zeama de la o lămâie.
Se adaugă năutul, ceapa şi usturoiul în robotul de bucătărie şi se mixează puţin.
Apoi se adaugă celelalte ingrediente şi se amestecă.
Se formează biluţe şi se aplatizează odată aşezate în tigaia grill încinsă, fără să utilizezi deloc ulei.
Se presară susan crud sau prăjit peste chifteluţe. Pentru un sos gustos amestecă 2 linguri de tahina cu zeamă de lămâie, sare şi piper.
Poftă bună!
Foto: Ioana Maroşan
Posteaza comentariu